Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Vi var inbjudna till stadshuset i Stockholm

 

Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen är årets stora händelse, alltid den 1 november för hantverket i Stockholm. För att erhålla gesällbrev krävs en stor teoretisk och praktisk kunskap samt ett godkänt gesällprov. Varje år tar hundratals gesäller emot sina gesällbrev. Bland yrkena finns florister, hovslagare, möbelsnickare, guldsmeder, vävare m fl. Även mästarbrev delas ut.

I samband med gesäll- och mästarbrevsutdelningen anordnades en utställning av gesällarbetena. Sedan 1951 har utdelningen av gesäll- och mästarbrev skett i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen arrangeras av Stockholms Hantverksförening.

Väv ekollon
 
 

Mats dotter Pia tog emot sitt gesällbrev i yrket handvävare / konstvävnad. Nu kan hon titulera sig som konstvävare. Inte nog med det hon är även utbildad till trädgårdsmästare, tapetserare och programerare sedan tidigare.  Dessutom uppfödare av salukihundar, hon var nyligen  i USA och överlämnade en väv på den  Salukihund som hon sålde som valp till en familj i USA. De hade beställt väven och skickat en bild på deras Saluki.  Familjen är jättestolta över sin hund. Pia har fått gå gå i lära hos Helena Hernmarck som utvecklat en ny vävteknik.  Helena är känd för sina stora vävar och mycket meriterad. Träffade Pias vävarkompis som också utbildats i den teknik som Helena utvecklat. De var för några år sedan och ställde ut vävar tillsammasn med Helena i USA.
 
 
 Innan vi begav oss till stadshuset var vi på fotvård och jag hittade senaste numret av Svensk Damtidning nr 45 som finns att köpa nu där finns en lång artikel om Helena Hernmarck med bilder som  hennes fina vävar. Hon bor i USA, men är ofta hemma i Sverige
 
Vävar i annan teknik för mer än tolv år tillbaka
 
 Nya tekniken
 Samma dag den 1 november satt jag och läste Svensk Damtidning nr 45 hos min fotvårdare
som hade ett reportage om Pias läromästare Helena Hernmarck. Vilket sammanträffande. Köpte sista numret av tidningen och scannade bilder från tre sidor om reportaget.
 
 
  

 

Lördagen den 4 november 2017 kl. 05:01

Vävar, konsthantverk | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Det går fort då många hjälper till med trädgårdsarbete

 Vi blev 10 personer med mig och Mats i söndags. Det var tid för att klippa och gallra bland

buskar och täcka tunga utemöbler, blåsa löv  och köra massa grejer till sopstationen.

 

 

Jag hade laddat frysen med portionsbitar av lax och kolja. Gjorde en saffransdoftande god fisksoppa med fänkål, morötter, palsternaka, tomatpuré, vitt vin, vatten, fiskfond, saffran och grädde etc. Jag fick hämta största grytan som rymmer  9,5 liter. Min dotter och hennes kille anslöt och stämningen var mycket trevlig. Min uppgift var att laga soppan och se till att det fanns gott surbröd med goda ostar efter utfört jobb. Det var trevligt att träffa Ebba som bott ett år i Australien.  Jag tycker att det är omtänksamt av barn och barnbarn  som gör detta med glädje.  

 

Oj! Nästan hela Rhodedendron försvann.

 

 

 

Mats och jag fotar

 

 

 

Torsdagen den 26 oktober 2017 kl. 12:23

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Varför har honvargen i Haninge ett halsband med sändare?

Vem eller vilka vill veta var hon befinner sig?

Jag följer Länstyrelsens viltobservationer och tycker det är intressant att se vad människor rapporterar på. ab.rovobs.se

Anledningen till att jag följer vargobservationerna beror på att jag inte vill släppa ut Donna och Hilmer om hon befinner sig där vi bor. 

Jag tittar enbart på stockholms län. Det finns Lo, Djärv och Varg och Örn som rapporteras. Just nu är det många som observerat vargen i  Haninge så man skulle kunna tro att det rör sig om massor av varg i kommunen. Länstyrelsen hinner inte med att kvalitetssäkra observationerna.

Jag skulle gärna vilja fota vargen. Igår kunde jag haft chansen om jag åkt ca 300 meter och slängt tidningar och kartonger vid vår återvinningsstation. Så fort jag går ut får jag ta med kameran i fortsättningen.  Vargen uppehöll sig på Ramsdalens stora lekplats och i närheten av Ramsjön. Kanske inte så konstigt att katterna ville vara inne igår.

 

  

 

Fredagen den 20 oktober 2017 kl. 06:48

Våra vilda djur | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Varg har tagit en katt i närheten där vi bor.

Jag läste i tidningen att det befinner sig en varghona som rivit tre lamm i Tyresta by och de senaste dagarn uppehållit sig Svartbäcken på gränsen till Tyresta. Vargen hade även obseverats i Ramsdalen där vi bor. Googlade på Länstyrelsens senaste viltobservationer där flera i området sett vargen. Vargen i Svartbäcken konstaterades vara en varg.  Då blev jag orolig för vår katt Hilmer hade gått ut. Iblan går han 1,5 km genom skogen till sin förra matte som bor i Svartbäcken. Vi brukar ringa varandra och hålla reda på var han  befinner sig om han är borta i mer än ett dygn.

 

  Det stod att vargen setts jaga en vit katt i helgen i ett radhusområde i Brandbergen. Vid fyra tiden på morgonen kom han hem genomblöt, lindade in honom i en frottehanduk och sedan fick Hilmer mat och somnade spinnande i en fotölj på sin filt. Nu får jag ha koll varje dag på vargobservationer om det ska bli utegångdförbud för katterna och de får uträtta sina behov på låda. Jag är inte rädd för en ensam varg och jag hoppas varghonan får leva. Tyresta skog med naturreservat och nationalpark är enligt mitt tycke ytan är tillräckligt stor för både människor och vilda djur.  Jag hoppas innerligt att den vackra varghonan får leva! 

 

Torsdagen den 12 oktober 2017 kl. 18:33

Katterna | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Ta väl hand om de gamla som bor på särskilda boenden

 

 

 Idag är jag arg! På ett särskilt boende i Stockholm måste en vän till oss som är 97 år gå och lägga sig kl. 20 och får inte hjälp med att gå upp förrän kl.10 nästa dag.

 

Han behöver hjälp för att gå och lägga sig och komma upp. Är det rimligt att  behöva ligga i sängen i 14 timmar. Ofta klarvaken. Han har alltid varit pigg på mornarna hur sent han än varit uppe på natten. Alla ska ha en kontaktperson och han har aldrig sett den personen.

 

De skyller på att det inte finns personal. Jag ska ta reda på lite mer hur han har det. Jag ringde verksamhetschefen idag. Som jag förstått finns det flera brister. Finns det en individuell handlingsplan undrar jag? Han har en son som säger att det inte är bra, men inte gjort något åt det. Jag kommer följa upp hans situation varje dag.

 

Är det så vi vill ha det då vi blir gamla och inte klarar oss själva hemma.? Vilka krav ställdes av kommunen vid upphandlingen av det särskilda boendet? Lever de upp till kraven? Jag kommer att gå till botten med detta.

 

Tisdagen den 5 september 2017 kl. 23:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Fått en revbensfraktur som gör fruktansvärt ont.

 Jag har fått en revbensfraktur som gör fruktansvärt ont vid vänstersidans bröst.  Jag behövde gå på toa på natten. Oftast sover jag en hel natt utan toabesäk. Det var svart som i en kolkällare. Är ju van med att det varit ljust på nätterna. Vi brukar ha några ledlampor tända under den mörka årstiden.

 

Jag vet inte om det var svarta Hilmer jag snubblade på, eller en stol som stod på fel plats. Hilmer springer alltid framför fötterna då jag är på väg mot tvätt- och strykrummet, för där står hans matskål och då tror han jag ska fylla på den.  Dumt nog brukar jag fylla på torrfoder om jag går upp mitt i natten.

Jag snubblade och slog i höger sida. Hilmer blev rädd och jag hörde kattluckan slå igen med en smäll. Reste mig upp och gick och lade mig igen. Vaknade på morgonen med fruktansvärd smärta.  Jag kunde inte ta mig upp ur sängen. Kände inget då jag lade mig strax efter fallet. 

 

 Min syster ringde och Mats berättade att han trodde jag fått en revbensfraktur. Hon frågade mig om Mats och jag tävlat med rollator och stavar nedför grusbacken till sjön.

 

 Lura mig inte att skratta sa jag. Vi brukar skämta friskt om att åldras.  Jag hade  kört omkull i den backen på cykel då vi nar nyinflyttade. Sedan dess har jag gett bort min cykel till dottern.

När Mats skulle gå nedför backen med rollator första gången fick jag skrika bromsa då han  började springa i takt med rollatorn som gick fortare och fortare desto mer backen lutade. 

 

Ringde vårdcentralen för fjorton dagar sedan då jag inte stod ut längre.  Nös och hostade, trodde jag skulle sprängas. Jag kunde knappt andas. Det gick lite bättre att andas med öppen mun. En läkare skulle ta emot mig mellan två inbokade patientbesök på tisdagen för 14 dagar sedan. 

 

Hon undersökte mig och sa att smärtan kommer tillta. Jag tänkte kan det bli värre. Hon skrev ut oxycontin 5 mg och Alvedon 665 samt återbesök om en vecka. Jodå det blev värre med flera sömnlösa nätter där jag satt upp för då kändes det bättre. Flyttade in i gästrummet för att inte störa Mats.  Där kunde jag titta på TV om det var svårt att sova. Det brukar vara värst första veckan hade läkaren sagt. Min goa syster skickade en bok, uppföljaren till romanen " Livet efter dig" som heter "Arvet efter dig" av Jojo Moyes. För en vecka sedan var jag på återbesök hos läkaren på vårdcentralen. Hon lyssnade på hjärta och lungor  och skrev en remiss till röntgen av lungor och revben. Fick recept på OxyContin 10 mg en dubbelt stark dos. Är det någon som har erfarenhet av revbensfraktur? Gogglade att det kan göra ont i månader. Hej och hå! Stackars Mats nu får han mycket att göra att vattna och sköta trädgården. Det får bli färdiglagad mat ett tag framåt .  På tisdagen för 14 dagar sedan hade vi städning skönt att jag slapp damm som jag nyser av. En riktigt bra städerska som ser vad som behöver göras. Idag har vi städning igen för nyser jag gör det riktigt ont. Med starkare oxycontin  har jag sovit bättre på nätterna.

 

  Mats äldsta  kompis Nisse kom och hälsade på i somras. De var båda aktiva friidrottare som unga i Turebergs idrottsförening, där Mats senare blev ordförande. De hade  så mycket att prata om. Många skratt blev det. De är båda 83 år. De satt och tittade på gamla bilder. Riktigt snygga var de på bilderna. De hade haft många roliga minnen tillsammans. Jag njöt av att

lyssna på deras historier.  På en av bilderna springer Mats dagbladsstafetten på stadion. På den tiden hejade jag på Lidingökillarna. 

 

 Mats springer Dagbladsstafetten på Stadion

 

 

Tisdagen den 5 september 2017 kl. 23:16

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Donna skrämd av två lösa hundar på vår tomt

 

Vi satt på altanen och två lösa hundar av rasen bullterrier som jag uppfattade det, skrämde Donna som klättrade högt upp i eken och vägrade komma ner på flera timmar. Hilmer var tuff och satt kvar och hundarna försvann. Detta hände för drygt en vecka sedan.

 

Idag blev jag inspirerad av Elisabehts blogginlägg om Ulriksdal. När jag läste det visste jag vad jag ville göra på min födelsedag. Jag har aldrig varit på Ulriksdals slottsteater Confidensen. Jag vill se Orfeus och Eurydike. Däremot har jag varit många gånger på Drottningsholms teatern på Ekerö. Jag ska beställa en trerätters middag på Ulriksdals värdshus för mig och Mats.

 

   

 

Jag har fotat flugsnapparparet i vår holk och hållit koll på koltrasthonan som låg uppe på en spalje ruvade. Det blev inga ungar. En kväll kom hanen och de båda flög iväg och kom inte igen. 

 
Där emot blev de ungar i holken med flugsnappare.
 
 
Stilig flugsnappar hane
 
 
Sista halvåret har jag inte lagat särskilt mycket mat. Trist att laga mat till sig själv, eftersom Mats varit borta ganska mycket.
 
Jag har börjat läsa "Blogga med mig" Dagny 104 år som roat mig med sina blogginlägg.
 
 

 

 

Måndagen den 17 juli 2017 kl. 05:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Populärt att blogga

 Eftersom jag hade en vilopaus i bloggandet under hela juni av olika anledningar blev inget skrivet i bloggen. Därmed inte sagt att jag latat mig i hamocken bara. Jag hade inte ens läst meddelandet om hur många unika besökare jag hade i  år i juni. 

 
När jag läste statistiken igår blev jag förvånad att jag hade över 4046 besök i juni. Flest besök på zoomin den månaden. Den 22 juni var det 602 besökare den 21 juni 427 besök. Vad läser folk i våra bloggar på zoomin som googlat.
 
 
Jag misstänker att det var receptet på silltårtan. Speciellt inför en del helger letar folk efter lämpliga recept. Ett recept som jag fick av min syster som jag bjöd barn-och barnbarn på annandagen 2015.  En jättegod silltårta. Receptet finns i min blogg, eller googla på matjesilltårta utan gelatin weismann.
 
Annandagen 2016  med laxtartar  och kalkon på 6 kg hemma hos oss
 
 Sista halvåret har jag inte lagat särskilt mycket mat. Jag har varit ensam en hel del och det är tråkigt att laga mat till sig själv.
 Jag skulle också vilja berömma svensk sjukvård som både Mats  och jag tagit del av de sista åren som fått oss att känna oss väldigt trygga.
 
Lite trist att det oftast är bara recept som läses i bloggen. Ibland tycker jag att jag skriver om något mer väsentligt  än recept. Jag har ju trots allt 75 års erfarenhet av livet från tre äktenskap och ett 23 års långt samboförhållande. 25 års erfarenhet av att ha jobbat med personal och utvecklingsfågor i Stockhollms stad. Jag är diplomerad socionom och skulle kunna dela med mig mycket kunskap. Jag har levt ett mycket inressant liv och ångrar ingenting inför nästa milstolpe i livet att fylla 75 år.
 
Jag har skrivit på facebook där jag har vänner som är före detta kollegor, mina släktingar, vänner till mig och mina barn etc. De som finns på zoomin kanske tycker det blir tjatigt om innehållet på facebook och zoomin ibland blir nästan detsamma. Inläggen på FB blir mycket  kortare. Bilder blir bättre på facebook.
 
Jag har börjat läsa "Blogga med mig" Dagny 104 år som roat mig med sina blogginlägg.
 
 

 

Söndagen den 16 juli 2017 kl. 01:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Med doften av smultronschersmin

 Nu har vi suttit ute på framsidan för där doftar det ljuvligt. Många förbipasserande på väg till badet i Ramsjön kommenterar doften och stannar till. Det luktar smultron vad gott det luktar. Det luktar inte det DOFTAR gott och det luktar illa har jag lärt mig. Det har jag lust att säga gömd av häcken. Vi syns inte från vägen där vi sitter och fikar eller tar ett glas vin. Men det är ju ohyfsat att märka ord så jag håller tyst.
 
Var kommer alla nya gullregnsträd ifrån? Det fanns två gullregnsträd när vi köpte huset 2003. Nu är tomten inhägnad av gullregn på alla sidor. Jag anar att det från början är grannens enormt stora Gullregnsträd som fröat av sig. 
 
 
Allt blommar över så fort. Många växter på vår tomt är självsådda, som vildros som jag upptäckte för några år sedan.
 
 
 
Förra året upptäckte jag att det var syrenblad på en kvist och lät den stå kvar. I år kom det en blomma för första gången. Grannen har en stor och vacker syren på andra sidan vägen som jag beundrat.
 
 
 
 Vi har en vildvuxen slänt mot Ramsdalsvägen. Den fanns då vi flyttade in i december 2003. En salig blandning av olika buskar och träd.  
 
Under åren som gått har jag grävt ner lökarna av påskliljor. Satt lökar varje höst, men tulpaner äter rådjuren upp, även om rådjur inte äter gula blommor, så äter de gula tulpaner.
 
Första åren vi bodde här i Ramsdalen kom älgarna in på tomterna och åt äpplen direkt från träden. De betade också växter i vår slänt mot vägen till sjön. 
 
 
Nu ser det snart mest skräpigt ut då vår mängd av Rhodedendron buskar blommat över. 
 
  
 
 

 

Lördagen den 15 juli 2017 kl. 15:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Citronträd och sköldlöss

 

 

Mitt första citrusträd fick jag 2012. Jag har nu tre olika sorter och den sista jag köpte ger stora gula saftiga citroner. Jag är så rädd om mina medelhavsväxter som jag på vintern förvarar i ett svalt rum  en trappa ner.  Byter jord vartannat år till blomsterlandets citrusjord. Citron gödning under sommaren då de står ute då det inte är risk för frost. Just nu kommer massor av blomknopp och nya blad. Stod där och tyckte det var fint att de klarat sig så bra.

 

 

Då jag tittade närmare undrade jag vad alla små svartmyror gjorde på växten. Just på det trädet som ger stora gula citroner. Under bladen fanns sköldlöss som kan ta död på en växt. Svartmyorna åt sköldlössen tror jag.

Det är nästan omöjligt att bli av med sköldlöss och växten dör

Nedre bilden en knopp och en myra som äter en sköld lus

om man inte upptäcker det i tid. Två orkideer dog på grund av sködlöss som jag inte uppmärksammat. Instinktivt tog jag handsprit och bummulstussar som jag torkade av bladen med. Vände på varje blad som tog tid. Det var bara trädet med citroner som var smittat. Det gick ganska fort att få bort sköldlössen som anses svåra att få bukt med. Det var otroligt effektivt att få bort dem med handsprit.

 

 

Torsdagen den 6 juli 2017 kl. 22:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Många födelsedagar denna försommar.

 Nu var det länge sedan jag skrev i bloggen. Det har hänt så mycket sedan sist och allt kan man inte skriva i en blogg.  Allt har rullat på i en rasande fart inte så roligt alla gånger. Motgångar och framgågar har det varit mycket av detta halvår som gått. 

Mats fyllde år den 2 april och då var det fullt hus med barn och barnbarn. Sista blogginlägget då var vi på fest för barnbarnet Axel fyllde 21 år.  

Jag och barnbarnet Axel på Wettersö då var han inte så gammal


Min dotter fyller år i dag och ska fira sin födelsedag i Krakow tillsamman med sin Jonathan.  Ann flyttade tillbaka till Lidingö där hon har de flesta av sina vänner. Efter en tid träffade hon sin gamla platoniska ungdomsförälskelse. De hade bostadsrätt i samma hus. Nu vet jag inte om jag kan kalla dem särbo, eller sambo. De har exakt likadana treor. 

 

Ann fyllde 1 år med pappa och mamma hos farfar och farmor i Göteborg

 

Torsdagen den 6 juli 2017 kl. 18:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Festmat

 Vi har varit på fest och firat barnbarnet Axel som fyllde 21 år. Det var god mat med wästerbotten ostpaj, gravad lax, rostbiff, kyckling, sallad och potatissallad.

Något som jag själv kan bjuda på då jag fyller år i sommar.

 

Söndagen den 14 maj 2017 kl. 12:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Alla borde ha en olycksfall försäkring när man blir äldre.

 När jag halkade och fick en bäckenfraktur på två ställen fick jag ersättning för alla sjukhuskostnader. Det var bara en slump att Mats såg att det fanns en  olycksfallsförsäkring för äldre då jag skulle gå i pension vid 67 år.  Mats sa  -"Jag är alltid rädd att du halkar ner från något berg eller trampar snett,

bryter ben eller fötter på dina skogspromenader". Ja men vad då sa jag, blir väl inte bättre om jag får en summa pengar sa jag.

Googla på olycksfallförsäkring 55+ då kan du läsa villkoren för jag kunde inte länka. Jag är försäkrad i Trygg Hansa.

 

Efter två år görs nu en utredning av eventuella men jag fått efter olyckan som jag kan få ersättning för. Visst har jag men för jag är inte lika rörlig längre. Jag vill helst inte tänka på vad  jag kunde göra tidigare mot vad jag inte kan göra idag för då blir jag deppig och hoppas jag kan öva så jag blir rörligare. Egentligen kan inga pengar i världen ersätta mina svårigheter att leva ett rörligare liv.

 

Jag älskade mina skogspromenader speciellt på hösten då jag plockade svamp. En anledning att vi flyttade från Lidingö till Vendelsö var naturen där vi bor nu nära Tyresta Nationalpark. I skogen bearbetade jag min sons död 2008. I början gick jag oftast ensam eftersom  Mats hade opererat ett knä. Jag trodde nog inte att jag skulle ha någon nytta av försäkringen. Kunde inte ens komma på tanken att jag skulle ramla och slå mig så olyckligt i mitt eget hem.

 Det är svårt att gå med rullator i skogen och plocka svamp som jag inte kan idag

De flesta fallolyckor sker i hemmet. Jag halkade på ett hårt stengolv hemma. Jag föll handlöst i golvet då  jag inte hade händerna fria. Jag hade dukat av bordet och bar det som skulle diskas på en bricka från vardagsrummet till köket.

 

Jag  har tränat att gå med rollator med sjukgymnast och arbetsterapeut 2014

 

Någon hade ställt en tallrik på golvet till katterna med sås som jag inte såg. Dels på grund av att jag hade läsglasögon på mig och jag tittade bara på brickan. Trampade på tallriken som gled undan då jag föll. Fick åka ambulans till SÖS eftersom jag inte kunde stå upp på grund av smärta. Jag vårdades på Handens sjukhus i 11 dagar. Sedan rehabilitering i hemmet med sjukgymnast, arbetsterapeuft, sjuksköterska och tillgång till läkare dygnet runt. Handikappsanpssning i hemmet med trappräcken utomhus . Duschstol ramper och förhöjd tao. Efter 65 år har många frågat vad det är försäkring jag har. Googla på nätet olycksfall försäkring för 55+

Jag fick ett brev från försäkringsbolaget efter två år senare hur jag mådde . Kanske kunde jag få ersättning för men av olyckan. Nu pågår en utredning på försäkringsbolaget.

Jag har alltid varit rörlig. Åkt slalom, Rafting, var alltid med på vårruset.  Känns väldigt deppigt att inte ens klara av en skogpromenad.

Rafting i nya Zeeland.

 

Måndagen den 8 maj 2017 kl. 00:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Domherren tagen på bar gärning mumsande på forsythiaknoppar

  

 

Det syns bättre i  galleriet (fåglar) att han har en knopp i näbben som han plockar och äter, inte bara en för jag iakttog honom en bra stund, men okey jag hade glömt att fylla på solrosfrön

 


I morse kvittrade inte fåglarna lika mycket  som de brukar när  jag hämtade tidningen. Inte så konstigt, för det föll stora snöflingor från en grå himmel. I vanliga fall njuter jag av alla fåglar och fågelsången. Mats brukar undra varför det tar sån tid att hämta tidningen Idag såg jag att Domherren äter knoppar på forsythian. Domherrefruarna har jag inte sett på ett tag de åt upp sig på massor av solrosfrön så jag antar att de ruvar på ägg.
 
 
Under april har det varit många olika arter som besöker matstället och gömmer sig i buskarna. En sparvhök såg jag igår och då försvann alla fåglarna för en stund. Jag hann inte ta någon bild den här gången. I galleriet har jag en bild på en sparvhök som jag tagit tidigare.

 

Jag kommer att ladda upp lite nya bilder på fåglar som jag fotat under april i år. Där kan man klicka på bilden 2 gånger då blir den större.  Det är roligare att lägga upp fågelbilder på facebook där bilderna kommer mer till sin rätt.

 

Tisdagen den 25 april 2017 kl. 13:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Glad Påsk!

 

 

Torsdagen den 13 april 2017 kl. 11:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Dymmelonsdag

 Jag fick för mig att denna vecka var påskveckan. Eftersom Mats fyller år den 2 april brukar påsken infalla vid månadsskiftet mars april. Förra året var skärtorsdagen  den 24 mars, i år den 13 april.

 

 Jag började påskpynta redan en vecka före Mats födelsedag. Jag gillar påsken bättre än julen. Om en vecka är det dymmelonsdag.Det  kallas onsdagen före påsk, vilken infaller under stilla veckan, och är dagen då påskfriden inleddes. Namnet kommer av traditionen att i Skandinavien ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna denna dag av trästavar, dymblar eller dymmlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det var stilla veckan och att långfredagen var i antågande.

 

 Vi firade Mats födelsedag i söndags hemma hos oss. Han pratade med barnbarnet som flyttat till Australien via facebook. Hon hade blivit tipsad genom UD om ett jobb i Bryssel inom EU . Får hon det så tar hon det. Dock är sådana jobb eftertraktade.  Vi blev 10 vid bordet och vi öppnade en flaska champagne och en flaska alkoholfritt. Båda korkarna small av med en knall.

Barnbarnsbarnet Noelle är nu tonåring, hon  var den enda som fick ett påskägg. Hon ville jag skulle gömma det så hon fick leta.

 

Mats fick en stor blombukett och en vacker salladsskål från  Nybro Glasbruk. Vi hade en salladsskål från Kosta som gick mitt itu  i diskmaskinen förra året. Äldsta dottern ska åka och köpa skor med Mats och sedan äta lunch Det var fina presenter. Då blir det dyra och fina skor inför våren och sommaren. Jag ska ta med Mats till Dressman och bjuda på lunch på en restaurang i Haninge som har god wienerschnitzel på kalv med rödvinssås.

 

Fågellivet i vår trädgård  är livligare än tidigare år. Bergfinkar, bofinkar,stenknäckspar, tre domherrepar, grönsiskor, grönfinkar, en ensam rödhake som dyker upp överallt i trädgården. Hoppas han hittar en fru snart.  Steglisten såg jag kom på Mats födelsedag. Igår fotade jag den  och då var det ett par.  

 

 

Klicka på bilderna igalleriet 2 gånger kan du läsa vad det är för fågel. 

 

Onsdagen den 5 april 2017 kl. 13:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Behövde inget swich konto

Mats var uppe före mig i morse.  --Jag har SMSat för en månad till på zoomin sade Mats. Nu är hemsidan betald till 1 maj. Sen kan du välja om du vill ha reklam istället på din hemsida.

--Va, sa du sa jag. --Jag har inget swisch konto. Det behövs inte sa Mats.

 

Igår var det en dålig dag, men jag har bestämt mig för att det ska bli en bättre dag idag.

Min dotter visade mig bouppteckningen efter hennes pappa. Jag blev urförbannad. Jag ska inte lägga mig i. Jag mår inte bra av det. Alla vill ju sina barn det bästa.

 

Jag har varit till en ortoped i förra veckan och röntgat bäckenet och gett mitt försäkringsbolag fullmakt att titta i mina sjukjournaler. Läkaren tyckte jag skulle skriva ner

vad jag kunde göra innan och efter bäckenfrakturen. Fick veta att jag hade två frakturer på bäckenet då jag blev röntgad efter olyckan i maj 2014.  Egentligen måste jag skriva listan, hur jag mår idag. Det jag saknar mest är mina skogspromenader. Jag har gått med stavar en gång, men jag fick ont. Jag klarar att gå till sjön  för det finns väg till  badplatsen.

 

Vi har bytt städbolag. Jag är mycket nöjd med det nya städbolaget och den duktiga städerskan. Hon jobbar effektivt,  är diskret och det har aldrig varit så rent som nu.

 

Det är jag som kör numera. I söndags skulle vi gratta ett barnbarn som fyllde 25 år. Jag tog vägen förbi Hellasgården en riktigt krokig väg på väg till Sickla.

 

Vi har varit på Huddinge sjukhus, men då blev det en sjukresa med mig som ledsagare.

Det är bra för mig att få rutin på att köra.  

 

Jag har grattat min gudson som fyllt jämt. Han är också min systerson. Min syster är gudmor till min dotter Ann. När de var små såg vi filmen Askungen och de önskade att de också hade en gudmor. De blev jätte besvikna då min syster och jag sa att ni har en gudmor. Då de fick veta att det var deras mostrar sa de, ni kan ju inte ens trolla och har inte hellar ett trollspö.

Min gudson

Kusinerna Krister och Ann 1967

Kusinerna har blivit medelålders och har samma humor sa Kristers döttrar

 

 

Fredagen den 24 mars 2017 kl. 04:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Min tystnad på hemsidan

 

Mina dagar har förändrats sedan nyår 2017. Mats fick hög feber på nyårsafton. Ringde till dottern som är sjuksköterska och rådgjorde och hon sa att det förmodligen var en urosepsis då jag förklarade att han hade haft en urinvägsinfektion och att pencillinkuren upphörde i julas. Det har varit ensamt då Mats legat på Handens sjukhus i tre omgångar. Jag var ofta där och hälsade på. Vi löste kryss tillsammans ett par gånger i veckan. Det var så trist att laga mat till sig själv. Nu har Mats varit hemma sedan den 14 februari som vi firade med champagne på Alla Hjärtans Dag. Läkare och sjuksköterska från A.S.H.I  mötte upp hemma hos oss. Praktikertjänst bedriver (Avancerad sjukvård i hemmet) där han blev inskriven för säkerhets skull. 

 

 Hemtjänsten kommer varje morgon och hjälper Mats att få på kompressionsstrumpor  och det tycks vara bra mot yrseln som har försvunnit nästan helt. 

 

 Efter tre akuta urosepsis med hög feber 40,9 känns det bra att sjukvården kommer hem till oss om det händer igen. Febern har stigit väldigt snabbt varje gång. Nu får han en svag dos antibiotika i förebyggande syfte tills problemet är löst med urologen. Att få en blodförgiftning är mycket allvarligt.

 

En sköterska från A.S.H.I kommer varje måndag och följer upp hur Mats mår, tar blodtryck och  har tagit prover.Mats har beviljats färdtjänst och sjukresor då vi ska besöka specialister. Jag har börjat köra bil nästan varje dag, då det gäller biobesök, fotvård, handling och sopsortering. Jag körde inte bil en lång tid då jag fick medicin som innehöll morfin då jag haft svår smärta. 

 

Nu har mitt försäkringsbolag på eget initiativ börjat utreda olyckan och sviterna av två frakturer på bäckenet som jag fick i maj 2014. Kanske kan jag få ersättning för det.  Jag har fått tid hos en ortoped

 

 Jag beställde personligt larm till Mats om han ramlar och inte kan komma upp själv. Vi har inte behövt larma än, men det känns tryggt att ha det.

 

Torsdagen den 23 mars 2017 kl. 19:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Det blir ingen reklam på min hemsida

Mats var uppe före mig i morse.  --Jag har SMSat för en månad till på zoomin sade Mats. Nu är hemsidan betald till 1 maj. Sen kan du välja om du vill ha reklam istället på din hemsida.

--Va, sa du sa jag. --Jag har inget swisch konto. Det behövs inte sa Mats.

 Jag har inte varit inne på min hemsida och skrivit på ett tag. Jag har inte heller kommenterat bloggar eftersom jag har inte hunnit med.

 

Igår var det en dålig dag, men jag har bestämt mig för att det ska bli en bättre dag idag.

Min dotter visade mig bouppteckningen efter hennes pappa. Jag blev urförbannad. Jag ska inte lägga mig i, men det är svårt att låta bli. Jag mår inte bra av det. Alla vill ju sina barn det bästa.

 

Jag har varit till en ortoped i förra veckan och röntgat bäckenet på Handens sjukhus. Jag har gett mitt försäkringsbolag fullmakt att titta i mina sjukjournaler. Läkaren tyckte jag skulle skriva ner vad jag kunde göra innan och efter bäckenfrakturen. Fick veta att jag hade två frakturer på bäckenet då jag blev röntgad efter olyckan i maj 2014.   Det jag saknar mest är mina skogspromenader. Jag har gått med stavar, men jag fick ont. Jag klarar att gå till sjön  med rullator för det finns en väg till  badplatsen. 

 

Vi har bytt städbolag. Jag är mycket nöjd med det nya städbolaget och den duktiga städerskan. Hon jobbar effektivt,  är diskret och det har aldrig varit så rent som nu.

 

Det är jag som kör bilen  numera. Mats är beviljad färdtjänst, men det har vi inte utnyttjat än. I söndags skulle vi gratta ett barnbarn som fyllde 25 år Hon bor i Nacka. Jag tog via Trollbäcken  förbi Hellasgården en riktigt krokig väg på väg till Sickla. Jag har inte åkt den vägen sedan jag var barn.

 

Vi har varit på Huddinge sjukhus, men då blev det en sjukresa med mig som ledsagare.

Det är bra för mig att få rutin på att köra igen.  

 

Torsdagen den 23 mars 2017 kl. 19:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Jag vill välja betalningssätt för min hemsida på zoomin!

 Jag känner mig inte bekväm med det betalningssystem som zoomin infört. Jag vill kunna betala alla mina räkningar via datorn och mitt bankkonto. Då kan jag varje månad göra ett utdrag på mina utgifter. Mycket dåligt tycker jag att det inte går att välja betalningssätt. Lätt att knappa in fel på mobilen för min del. 

 

Det har blivit sämre och sämre support under tiden jag har haft zoomin och nu skulle jag vilja säga att den är obefintlig. Kanske håller jag mig kvar och tar reklam  istället för att betala. Tidigare var det reklamfinansierat, sedan blev det avgift 100 kr per månad och då var det många zoominvänner som flyttade till gratissidor. 

 

Onsdagen den 1 mars 2017 kl. 18:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

 Lösenordskyddat inlägg

Detta blogginlägg är publicerat under kategorin "lösenord", som är skyddad med ett lösenord. Ange korrekt lösenord i fältet nedan och klicka på "OK".

Söndagen den 29 januari 2017 kl. 12:02

lösenord | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ibland då det verkligen är kris fungerar sjukvården

 Ringde Veterankraft före jul och fick ett abonnemang på snöskottning. Idag när det fallit så mycket snö i natt var det skönt att få skottat. Veterankraft kan även sköta trädgården då den tiden kommer.

 

Mats har varit dålig främst från och med annandagen och drabbats av svåra yrselanfall. På nyårsdagen blev det värre och han kunde inte sitta upp i sängen då han hade 38,8 i feber, med hjälp av Alvedon och svalare i sovrummet gick febern ner. Jag gav honom Resorb vätskeersättning för säkerhets skull. Konfererade med döttrarna vad vi skulle göra för att åka in på SÖS akutmottagning var otänkbart. De hade skickat hem honom nästa dag förmodligen, så vi fick hem en jourhavande läkare. Jag trodde inte jourläkare fanns längre.

 

I mellandagarna hade Mats döttrar följt med Mats och fick en akuttid på vår vårdcentral som skrev en remiss till Handens sjukhus, svaret vi fick var att det inte fanns någon plats på Handens sjukhus. En ung trevlig jourläkare undersökte honom på nyårsdagskvällen, men han trodde inte det var influensan. Inom en halvtimme hade jourläkaren ordnat en plats på Handens akutsjukhus och ordnat ambulans för transport dit. Några klick på datorn och några samtal i auktoritet av att vara jourdoktor gick allt bra. Han fick dropp och antibiotika då han kom till sjukhuset. När läkaren var här var tempen bara 37,8, När han kom till sjukhuset var febern 40 grader. 

 

Mats kommer få ett larm beviljat som gällde från 1 januari om Mats ramlar och jag inte kan få upp honom då han kommer hem igen. Pratar med honom flera gånger om dagen i telefon och jag skulle ha åkt dit idag, men Mats ville inte jag skulle ta bilen i snökaoset. Döttrarna har hälsat på honom redan. Nu mår han mycket bättre och de har bra mat för jag låg på samma avdelning för bäckenfrakturen.

 

 I onsdags körde jag och handlade och vi hade städning så det var fullt med petflaskor,

vinflaskor och kartonger  kvar sedan annandagen och tidningar som städaren hjälpte mig med att bära in i bilen och sedan slänga allt i rätt fack vid sopstationen.

 

Det märks att Donna saknar Mats för när jag ägnar Hilmer uppmärksamhet brukar hon gå till Mats och bli omhuldad. 

 

Lördagen den 7 januari 2017 kl. 18:20

Hälsa och vård | Permalänk | Kommentarer [11] Kommentera detta inlägg

 

En fräsch förrätt och kalkon på annandagen.

 Vi har en tradition att vi inbjuder barn och barnbarn och barnbarnsbarn på annandagen. Förra året var vi hos Mats dotter. Min dotter föredrog att åka till Gambia över julen. Wiktor stannade i Uppsala och firade jul. Mats döttrar med makar erbjöd sig att göra förrätt och efterrätt och ta med. De tog också med sig varsin potatisgratäng och sallad. Mats och jag tog fram extra bordet och dukade det på juldagen. Jag fick mycket hjälp på annandagen. De bar bort det extra bordet då vi var klara, plockade undan och diskade. Det fungerade bra, våra vuxna barnbarn hjälpte också till.

 

» Grov tartar på lax, gurka och äpple – recept – Allt om Mat http://alltommat.se/recept/grov-tartar-pa-lax-gurka-och-apple/

Kock Mathias Dahlgrens recept

Mammas och pappas servis från 1930 -talet hade lite för små assietter i förhållande till en generös förrätt. 

 

I år skulle jag stå för huvudrätten tre nätade kalkonstekar av ovanlår som jag beställt i god tid. Åkte och hämtade mina beställda varor på julafton, som jag trodde var kalkonstekar. På juldagens kväll gjorde jag i ordning tre dubbla marinadpåsar. Då upptäcker jag att det står på paketet kokt julskinka på kalkon.  Vi brukar aldrig ha skinka som huvudrätt på annandagen för då har alla hunnit bli trötta på julmaten. Stora misstaget jag gjorde var att jag glömt mina läsglasögon hemma på julafton.  Det stod kalkon med stora bokstäver och kokt julskinka på baksidan med mindre bokstäver.

 

Jag kastade mig på telefonen på juldagenskväll, tur de hade öppet till kl.22 och de var medvetna om att det blivit en förväxling och ville kompensera mig. Det fanns inga kalkonstekar kvar av ovanlår. De undrade om jag ville ha en kalkon istället som jag skulle få plus bindgarn. Fick ett mycket bra bemötande och de bad om ursäkt. Jag tror att det var extra peronal som förväxlade beställningarna. Mina kalkonstekar fick någon annan som kanske beställt julskinka. De ville inte ha tillbaka de kokta skinkorna så döttrarna fick ta varsin. Jag som hade tänkt göra det lätt för mig för det som fanns kvar var en kalkon på 6,5 kg. Den fick jag som kompensation för misstaget som uppstått. Den skulle stuffas med äpplen, torkade plommon och innanmätet. Jag gjorde den enligt klassiskt recept.

 

Nu har vi fått beviljat larm om vi ramlar och inte kommer upp för det var bästa nyårspresenten. Det här året har jag uppnått den ålder då jag fått direktnummer till äldremottagningen på vårdcentralen mycket fördelaktigare.  

 

Lördagen den 7 januari 2017 kl. 14:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Slottsstek (Klassisk kalvstek med pressgurka och sås)l

 

 

Ingredienser:

I kg kalvstek 

Färska eller torkade kryddor

Timjan

Rosmarin

Salvia

Fransk Dragon

(som jag odlar i krukor på altanen och det är inte nödvändigt att använda alla kryddor)

 

 Testade att lägga i ett par sardeller i buljongen

Kalvfond 2 msk

1 dl vitt vin

2-3 dl hett vatten

smör att bryna steken i

flingsalt

citronpeppar

 grädde till såsen

maizena redning

 

Gör så här:

 • Bryn steken i en het panna då smöret tystnat tills den får fin färg runt om
 • Salta med flingsalt ca 2 msk
 • Lägg steken i en form behåll nätet för då håller steken ihop bättre
 • Krydda med peppar efter steken brynts
 • Varmt vatten hälles bredvid steken med 
 • kalvfond och kryddorna samt vin
 • 100 -125 grader i ugnen. Det tar ca 1,5 timme i varmluftsugn
 • använd termometer för medium till 61-62 grader 
 • När steken uppnått rätt temperatur linda in steken i folie och låt den vila medans du gör såsen häll i steksaften i såsen då du skär steken i tunna skivor. 

 

 

 Sås:

 Använd buljongen i formen som bas och sila bort kryddorna och tillsätt grädde koka upp och använd Maizena som går att hälla direkt i såsen så den reds. Smaka av  och  ta mer av kalvfonden om det behövs. 

Servera steken i tunna skivor med sås och potatis vinbärsgelé samt pressgurka.

 

Pressgurka

Skiva färsk slanggurka och lägg i en skål med  2 matskedar socker och 2 matskedar  12% ättika en tesked flingsalt och persilja.

Gurkan innehåller mycket vatten därför behövs inget vatten i lagen som blir då den pressas.  

 

Det tar ca 30 min att få gurkan pressad i sin lag

Servera med färskpotatis, gräddsås, pressgurka, vinbärsgele, salt och peppar. 

 

 

Söndagen den 25 december 2016 kl. 15:50

Kalvkött | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Katten Hilmer vill sova på skrivbordet och julgranen är klädd

 God morgon!

 Hilmer är en stor och tung katt som gärna vill att jag ska ägna mig åt honom, helst hela tiden. Han vägrar att flytta på sig då han ligger på tangentbordet. Sätter jag ner honom på stolen bredvid hoppar han upp igen. Nu fick jag locka ut honom med kattgodis och stängde dörren.

Måste vara obekvämt att sova på tangentbordet, men han sover gott. Han har fått en korg att sova i, men han provar nya ställen som inte är Donnas sovplatser för hon är priviligerad och sover i vår säng för det har hon gjort i sexton år.

 

 

Nu har jag klätt granen. Det blev en liten gran i år. Där vi brukar  ha granen står palmen. Jag föreslog lite glitter på palmen istället, men för det fick jag inget gehör.

 

God Jul! säger jag redan nu.  

 

Onsdagen den 21 december 2016 kl. 09:50

Katterna | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Vård i livets slutskede

 Nu har jag kommit till en ålder då jag läser dödsannonser. När jag var ung läste jag förlovningsannonser som knappt förekommer idag. Sedan blev det vigselannonser och nyfödda. Jag hade koll på 50 årsdagar det året jag själv uppnådde den åldern. Nu är det våra barn som fyller 50 år, men inte lika vanligt idag att det annonseras i dagspressen.

Ibland är det annonser om guldbröllop med gamla bröllopsbilder från 1960-talet. Tyvärr är dessa annonser ganska ovanliga för många skiljer sig. Jag har Lidingö tidning eftersom jag bott största delen av mitt liv där och känner många även om vi inte umgås. Min make annonserade då jag fyllde 50 år då vi hade öppet hus.

 

 Ja så tyckte jag då i valrörelsen 1990. Nu är jag inte aktiv i kommunalpolitiken längre och jag kan inte förstå att folkpartiet har bytt ut blåklinten mot ett otroligt fult L. Idag röstar jag inte ens på Liberalerna. När Björklund ersatte Lejonborg ville jag inte vara med längre och det var många andra socialliberaraler som hoppade av.

 

Nu kommer jag till det som gladde mig så mycket. Såg en dödsannons i SVD där det stod. Citat "Stort och innerligt varmt tack till Palliativa  avdelningen på Lidingö för otroligt fin vård, omtanke och respekt. Ovärderligt!" Det var en gammal man som avlidit som jag inte kände som fått en respektfull vård i livets slutskede. 

 

Där jobbar ju min dotter som sjuksköterska tänkte jag och jag ringde henne och frågade om hon vårdat den avlidne. Hon blev helt tyst, men mamma hur kan du veta det? Alla har ju tystnadsplikt!  Var det någon du kände frågade hon. Nej det var det inte, men i dagens läge tyckte jag att det var fint att de anhöriga upplevde vården som mer än bra. 

Dottern blev väldigt rörd för hon hade vårdat patienten som hon fäste sig vid. Jag talade om att läst en dödsannons där det riktades ett tack till personalen

 

Jag vet att hon är en omtyckt och duktig sjuksköterska som jag fått höra tidigare. Kära dotter du betyder så mycket inte bara för mig, men även för andra. Jag är stolt mamma över en underbar dotter. Första julen vi inte firar tillsammans för du firar i Afrika tillsammans med din vän och hans dotter. Det unnar jag dig verkligen!

 

Sofiasyster Ann som fick förtjänst korset i silver av Sofiahemmet 2016.

 

Onsdagen den 21 december 2016 kl. 07:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Hur dekorerar ni inför julen utomhus?

 Igår tog jag en kort promenad in i skogen och letade efter nedfallna grenar från tallar för jag tänkte dekorera med tallris i några krukor på trappen och altanen. Hittade en stor gren för det har blåst mycket den senaste tiden. Granris kan jag hämta på egen tomt. Fick ett tips då jag såg på TV- Ernst i går som dekorerade utomhus inför julen. 

Vi har hittills bara lagt nät med ljus på Rhodedendronbuskarna vid trappen. En del

grannar har belysning på hela huset. De flesta har oftast bara belysning i något mindre träd. Sitter vid datorn och väntar på att det ska ljusna. Dagarna är allt för korta nu för att hinna med allt jag vill göra. 

 

Min ställning som jag har till luktärter på sommaren kanske man kan klä med granris och ledlampor. Jag vill göra så mycket, men hindras just nu av värk i rygg och ett ben.  

 

Jag satte en liten gran för några år sedan  som skulle kunna användas som julgran, men den får stå kvar. Jag släpade hem den tunga tallgrenen får sätta igång tidigt. Upptäckte fläckar på en av de tre dukarna jag ska använda. Har tvättat dem och hängt dukarna på räcket i hallen då blir de släta och lättare att stryka.. 

 

Fredagen den 9 december 2016 kl. 07:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Inför annan dagen känner jag stress då jag ska ha Mats barn och barnbarn på middag.

 December onsdagen den 7:e  och jag är fortfarande vaken kl 3.21. Jag somnade redan igår runt kl 23.00 och vaknade av att TV n stod på lite väl högt. Sedan var det svårt att somna om. Jag  har fått en lättare förkylning, nyser och hostar och har ont överallt i kroppen. Har fått ett kort till gratis vaccinering mot influensa som jag inte utnyttjat än. Börjar känna stress inför annandagen som vi av tradition  nästan alltid firat hos oss med alla barn och barnbarn.  Vi var på fotvård i måndags och det är alltid skönt. Jag har hört mig för om av catering av färdig kalkon utan framgång. Införde den traditionen på annandagen för många år sedan. Nu har vi blivit så många så det behövs ungefär  2 kalkoner som väger 4 kg vardera. Kanske kan jag göra det på juldagen transchera dem kalla och värma dem i ugnen med folie på annandagen. Min dotter åker till Gambia och firar jul. Förra året ordnade Mats dotter och måg kalkonen hemma hos dem och jag ordnade förrätten silltårta och en skaldjurstårta . I år fixar Mats döttrar förrätt och efterrätt.

Ibland har jag haft kall dubbelmarinerad oxfilé med potatisgratäng, men kalkon passar bäst tycker jag. Skulle vara intressant att veta vad andra äter på julen tillsammans med nära och kära. Kommer mitt barnbarn måste det finnas vegetariskat alternativ. Han är otroligt duktig på att laga mat så jag får be honom ta med en rätt som vi får testa.

 

 

Onsdagen den 7 december 2016 kl. 03:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Hilmer gillar att sova i handfatet

 I veckan skulle jag som vanlig borsta tänderna innan jag gick i säng. Hilmer låg i tvättfatet och sov så jag fick väcka honom. Han ville inte flytta på sig. Jag satt på kranen så det rann lite vatten på svansen. Då satte han sig upp blötte tassen och slickade i sig vattnet och drack sedan direkt ur kranen.  

Sedan satte han sig bredvid mig då jag borstade tänderna. Kanske borde jag köpa en egen liten tandborste till honom för han luktar inte så gott ur munnen.

 

När jag var klar lade han sig tillrätta i handfatet igen och när jag vaknade i morse låg han kvar. Nästa gång han dricker vatten  ur kranen hoppas jag har min lilla filmkamera redo 

Han ville ligga kvar i handfatet och  gosa på morgonen. Han spann riktigt högt när jag pratade med honom.   

 

 

Onsdagen den 30 november 2016 kl. 14:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Nu har vi haft takvård

 blogginlägg: oktober 2012-10-24 Mannen på taket | weismann.zoomin.se

http://weismann.zoomin.se/blogg/20121024-437762-Mannen-pa-taket.html
 
 
Nu har det gått fyra år sedan vi kostade på att ta bort all mossa på vårt tak. Bor man som vi vid gränsen till en storskog verkar det som det är lätt att det växer mossa på taket. För fyra år sedan anlitade vi en firma LA takvård som tog bort all mossa på taket och impregnerade taket med en garanti att det skulle hålla i fyra år. Nu har det gått fyra år sedan 2012. Vi har ingen mossa på taket, men för säkerhets skull var de här i torsdags och gjorde om imprengeringen. De tog bort alla löv och gjorde rent, bytte några pannor. Nu kommer vi vara fria från mossa på taket. Om man inte gör det drar mossa till sig fukt och takpannor kan spricka. Flera grannar har mossa på sina tak, men har nog inte förstått vad det kan förorsaka.  De städade efter sig allt som kom från taket tog de med sig. Dessutom gjorde de rent alla hängrännor. Tre man jobbade oerhört snabbt på tre timmar var de färdiga LA takvård.
 
 

 

Fredagen den 25 november 2016 kl. 04:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Mörkar Haninge kommun att beslut ska tas om modulbostäder baracker för flyktingboenden den 5 december 2016

Förra vintern blev det enorma protester mot ett HVB boende för ensamkommande barn vid Vendelsömalmskolan. Jag kunde inte länka utan googla om du är intresserad. Det är många som tror att kommunen inte tänker informera om förslag till att sätta upp moduler för flyktingar före beslutet i fullmäktige den 5 december. Flera boende känner sig  förbigångna igen har jag förstått. Det är säkert en kontroversiell fråga i Vendelsö och Vendelsömalm sedan kommunen förlorade striden mot upprörda Vendelsöbor.

 

 I torsdags den 17 november  fick vi byalagsaktuellt i brevlådan. Haninges fullmäktige ska fatta beslut om att sätta upp moduler för flyktingboenden. Det planeras vara 32 lägenheter för ensamhushåll på parkmark vid vår busshållplats Ramsdalsvägen -Tyrestavägen. Beslut ska tas i fullmäktige den 5 december.

 

Jag ringde upp ordföranden i Ramsdalens byalag och frågade hur han fått informationen och det visade sig vara en ren tillfällighet. Kommunen hade inte hört av sig. Villaföreningarna har inte heller fått information från kommunen.  

Den politiska ledningen S, MP, C  har gjort en överenskommelse hittills med V,L och RS  i migrationsfrågan. SD och Moderaterna säger nej till både boendeplanen och anvisningstalen. Moderaterna begär att att kommunstyrelsen meddelar migrationsverket att Haninge inte längre kommer att följa fördelningstalen och endast ta emot flyktingar i den takt man lyckas ta fram bostäder.

 

Desto fler som hör av sig till kommunen desto bättre för att efterlysa information från kommunen till områdets boende. Mitt i Haninge skrev den 15 november att det är 400 moduller som ska sättas upp i Haninge på olika ställen. Tungelsta, Handen , Västerhaninge, Vendelsö, Jordbro och Brandbergen och Vendelsömalm. Jag lyckades få tag i ett protokoll som gällde Ramsdalen som egentligen var ett utkast från Socialnämnden som tillstyrkte kommunens förslag.  De som gick emot förslaget var Moderraterna och SD så det lär gå igenom i fullmäktige den 5 december.  

 

Vid korsningen Lisebergsvägen /Tyrestavägen kommer 28 lägenheter att uppföras och Vendelsömalmsvägen/Vendelsövägen placeras 20 lägenheter. Därtill planeras ytterligare tillfälliga bostäder i Brandbergen.

 

Jag gick in på Haninge kommuns hemsida och försökte hitta kallelser och protokoll, eller underlag till beslut. 

 

Under fredagen har jag sökt kommunalråd och ansvariga politiker. Jag ville ställa en del frågor. Främst hur de tänkt lämna information och när.  Ingen var på plats och till slut blev jag kopplad till den politiska ledningens pressansvarig som inte heller var på plats. Han ringde upp senare, men jag fick tala med en tillmötesgående tjänsteman som arbetade med kommunikation för den politiska ledningen. Kanske en tjänst som tillsatts av S.  Vi hade ett långt samtal och jag fick svar på frågorna. Visst finns det ändå risk för uppror av Vendelsöbor.

 

 

Fredagen den 18 november 2016 kl. 20:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Koloskopi kan upptäcka tjocktarmscancer i ett tidigt skede

Utsikten från SÖS

I oktober 2008  fick jag ett brev om en allmän screening för en grupp män och kvinnor i Stockholms län i en viss ålder. Jag var 67 år och skulle gå i pension. Anledningen till brevet var att upptäcka tjocktarmscancer i ett tidigt skede. Skickade in ett avföringsprov efter mycket tjat från min dotter som är sjuksköterska. Jag hade inte känt att det skulle vara något konstigt med min tjocktarm eller sett blod i avföringen. Det var enkelt att bara ta lite bajs på en spatel och skicka till analys i ett speciell kuvert. Idag är jag tacksam för att jag gjorde det.

 

Glömde bort det hela tills jag i december 2008 fick ett samtal från SÖS att det upptäckts blod i avföringsprovet. Det var inget jag märkt av.  Vid undersökningen visade det sig att att jag hade polyper som brändes bort. Det togs prover och då upptäcktes cellförändringar. Jag fick veta i ett samtal med läkaren att det skulle ha utvecklats en tjocktarmscancer inom ca två år där polyperna funnits. 

 

I onsdags var jag kallad till koloskopi igen. Jag har blivit kontinuerligt kallad sedan 2008.  Föregående skolokopin gjordes 2014 då jag var inlagd på SÖS och nära att dö av en sprucken blindtarm.

 

Det hade inte direkt något att göra med att en skoloskopi gjordes. Igår såg det bra ut och jag blir kallad igen om fem år. Jag trodde inte jag skulle få fler kallelser för sist sa den läkaren som undersökte mig att det är ovanligt att man utvecklar en tjocktarmscancer efter 70 år.

 Igår fick jag en lugnande spruta och morfin före undersökningen. Det stod i journalen att tarmen på några ställen var svårframkomlig för kameran som kunde förorska smärta hos patienten.  I tidigare fall då det gjort ont har jag fått en spruta under själva undersökningen.

 

Det krävs förberedelse för att gå igenom en koloskopi.

 

På tisdagen efter kl 12 på dagen fick jag bara dricka flytande som te, juice utan fruktkött, eller klar buljong. Mellan kl. 17.00-19.00  drack jag 2 liter vatten med  laxermedel (Laxabon) Därefter endast klar vätska. Mellan kl 07 och 09 på onsdagen drack jag ytterligare 2 liter vatten med Laxabon och inget annat. Kl 14.20 gjordes undersökningen. Inga fler polyper. Det såg bra ut ingen cancer på gång.  

 

Efteråt kände jag mig lite groggy så jag fick ligga och vila i en säng. Jag brukar belöna mig själv efteråt med en räksmörgås i cafeterian på SÖS. Eftersom jag inte ätit sedan kl. 12.00 i tisdags var jag jättehungrig. Deras räksmörgåsar har varit jättegoda, men den jag fick i onsdags var en besvikelse.

Bilden visar hur räksmörgåsarna brukade se ut i SÖS cafeteria.

 I onsdags var det ett ett mörkt torrt bröd segt som en skosula. Brödet lämnade jag. Små räkor som inte var handskalade utan legat i saltlake på burk. Ett visset  salladsblad och en liten skiva tomat som var rinnig och smakade ingenting. Grönt nyans på ägget. Aldrig mer en räksmörgås på SÖS cafeteria. Jag blev verkligen besviken.  Vad jag kan minnas var deras goda smörgåsar dessutom billigare än den jag fick i onsdags.

 

 

Fredagen den 18 november 2016 kl. 05:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Min rygg är inte gjord för att skotta snö nu för tiden.

 Vi var inte beredda på att få all denna snö på en gång i början av november. Vi hade lite kvar att täcka med presseningar och fler utemöbler skulle bäras in i förrådet. Nu är det som det är. Nu hoppas vi att all snö tinar bort.

 

Vi hade tagit in dynorna och taket på hammocken.

Mats har inte varit kry så jag ville inte riskera att han skulle bli sämre.  Viktigast var att få en gång vid trappen. Jag gick ut för att skotta en smal gång fram till bilarna och brevlådan. Vi har ju en snöslunga, men den funkar inte i trapporna och dessutom har jag inte kört den för det har alltid Mats gjort. Mina kapkrusbär hann jag inte rädda.  Det var inte så lätt att pulsa i djup snö.  Nu har vi plusgrader och jag hoppas all snö försvinner.

 

Oj vad mycket snö! Sedan kom ännu mer snö. Vi var insnöade. 

Det var bara att sätta igång att skotta för att vi skulle se trappstegen och inte trampa fel. Ambitionen var inte större  än att göra en smal gång intill räckena i trapporna.

Snön på trappen intill räcket var ganska lätt att få bort. Det var tyngre att skotta en gång runt trappen. 

 

Jag gjorde två gångar på trappen

Idag töar det och snön är borta helt där jag skottade en smal gång 

Inte trodde jag att det skulle vara så jobbigt att skotta en smal gång bredvid räcket.

När jag nästan skottat fram till bilarna kom kommunens plog och gjorde en vall som skulle försvåra att köra ut bilarna på vägen. Min rygg sa ifrån ingen mer skottning idag.

Det började falla stora flingor igen.  Hilmer skyndade sig in verkade vara trött på snön.

Nästa dag fick även katterna en egen gång till kattluckan.

ur som en tokig kom Affe med traktorn som sköter gårdarnas privata väg som går till sjön.  Han tog snabbt bort vallen med traktorn och frågade om vi ville ha uppfarten och garageplatsen plogad. Det var bara att köra ut bilarna och ta en paus från skottningen. 

Det har varit några vintrar då det varit otroligt mycket snö då vi knappt fått upp ytterdörren efter snöstormen den 4 december 2012.  Då kom Mats dotter med maken och skottade garagetaket. 

Grannen som sköter privata grusvägen ner till bilverkstan.

Vintern 2012

Denna bild är från december 2012 då fick vi också gräva en gång fram till kattluckan

 

 

Tisdagen den 15 november 2016 kl. 15:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

USA valet av Trump oroar mig!

 I natt har jag suttit uppe och bevakat presidentvalet. Nu känner jag mig besviken och tom inombords. Jag trodde inte det var sant att Donald Trump blir president. Just nu  har han hållit sitt segertal. Jag vågar knappt tänka på vad det innebär. Ska han isolera USA från omvärlden. Vad innebär det för säkerheten i Baltikum länderna. Vad innebär der för Sverige. Börserna rasar för ingen vet vad som kommer hända. Han vill riva upp klimat-och handelsavtal. Kommer han bygga muren? Ja det finns många frågor. Kommer han ta från de rika och ge till de fattiga?  Hur ska han finansiera allt han har lovat  det amerikanska folket. Vad händer med Nato. 

 

 

 

Onsdagen den 9 november 2016 kl. 09:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Dessa mystiska svarta katter

 En del katter väljer var de vill bo och gör allt för att bli adopterade. En svart katt kom hem till oss genom kattluckan den 14 december 2015. Jag annonserade på facebook under bortsprungna katter i Haninge för jag var övertygad om att den här katten hade ett hem. Han såg välmående ut med en tjock svart päls som blänkte.

 

En frivillig från katthemmet hade sett min annons och bild på katten på facebook. Hon ringde till mig och sa att hon trodde den katten bor i Svartbäcken, de hade trott att det var möjligen Frank, som de letade efter, men det var det inte. Katthemmet hade sparat adressen och jag kollade på Eniro och fick tag på telefonnumret. Vi pratade i telefon med varandra och jag föreslog att hon skulle sätta på honom ett halsband för att se om det var samma katt som hade sitt natthärberge hos oss. Kvällen därpå kom hennes Hilmer med halsband och lade sig tilrätta inför natten. Ingen av oss har använt halsband på våra katter med risk för att fastna i skogen. Vi bor ungefär 1,5 km ifrån varandra genom skogen.

Han fick lite torrfoder och vatten 2015 i december

 

 Jag gav honom en leksaksmus och denna katt var fortfarande lekfull

 

 Kunde det vara samma katt som var inne hos oss hösten 2014

 

Bilden tagen med katthemmets kamera. Denna svarta katt var inte heller den katt de sökte.

 För drygt ett par år sedan, kanske mer, skulle katthemmet hämta två katter från ett dödsbo. En helsvart katt smet och de var förmodligen innekatter. När denna katt smet satte de upp lappar. Det var en dam i en villa i svartbäcken som blivit adopterad av en svart katt som hörde av sig. Katthemmet tittade på hennes katt som inte var den katt de sökte. Jag tror att katten de sökte var märkt eller chippad. 

 

Katthemmet satte upp en kamera i vår tvättstuga där vi har en kattlucka. En rörelsekamera som tar bilder i mörker. Detta var för drygt ett par år sedan.  De hade ju hämtat hemlösa Nisse. De trodde att Frank som den katten hette, möjligen tagit över reviret efter Nisse. Vår tvättstuga med kattlucka är populär av katterna i området. De ställde in mat  och visst var det flera katter som tog sig in där under de nätter vi hade en lånad kamera.

 

Grannens Lukas avslöjades att han också var inne i vår tvättstuga då bilden togs i september 2014

 Nu har vi pratat om Hilmer som sedan oktober mer eller mindra bor hos oss i tvättstugan. Jag har försökt att inte ge honom mat och han har fått hålla sig med stängd dörr till övriga rum. Han hade varit hemma den 3 oktober och den 28 oktober. Vi sa att han får själv bestämma var han vill vara. Jag föreslog att köra hem honom, men hon sa att det kommer han inte att godta och hon hade prövat att få in honom i en bur vid ett tillfälle men han är otroligt stark och gör våldsamt motstånd. 

 

Nu har vi bestämt att han ska slippa tvättstugan och nu njuter han i fulla drag och prövar nya sköna platser varje dag. Han vet var Donna brukar ligga och lägger sig på andra ställen.   Nu får vi se hur det går!

 

Hilmer älskar att sträcka ut sig på finmattan i vardagsrummet i närheten av värmepumpen. Jag tycker han liknar en panter. Det syns inte på bilden då han kisar att han har vackra runda ögon.   

 

 Denna bok handlar om en svart katt som adopterat sex familjer som han äter hos och alla betraktar honom som sin katt.

 

Min första katt adopterade oss 1972 hon blev 21 år. En fantastisk katt som fick behålla en son som försvann innan han blev kastrerad i ett år, men kom tillbaka. Min son när han var liten döpte honom till pissenisse. 

 

Elliott var svart med en prästkrage som grannarna kallade prosten. En  skogskatt som vi fortfarande talar om hur klok han var. Han var ett fantastisk med Donna då hon var liten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdagen den 2 november 2016 kl. 19:47

Katterna | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Skördat de sista auberginer från äggplantan

 Igår skördade jag små aubergine som inte kommer att växa sig större. Jag har fått lite större storlek hela sommaren och gett bort en del. Av de små ska jag göra moussaka med lammfärs. Det åt jag ofta i Grekland när vi besökte affärsvänner. Blir den god lägger jag ut receptet på zoomin.

 

 Jag ska ta in äggplantan som jag klippt ned och se om det kommer nya blad till våren. Jag vet inte om det går, men jag ska försöka hålla den vid liv. 

Klippte av Dahlior och tog in  och egentligen ska dahlialöken tas upp nu för vinterförvaring. Dahlian har fortfarande knoppar. Jag har lindat in den i microduk likså bouganvillien som jag ska ta in vid risk för frost.

 

Rosen Graham Thomas blommar fortfarande och den har nya knoppar. Lindat in den i microduk. Bilden tog jag idag på rosorna.

 

 

 

 

 

Måndagen den 31 oktober 2016 kl. 18:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

En ny katt sedan i somras i Ramsdalen

 

Katten har vit haklapp och och vita tassar och ett reflexhalsband med pingla på. Katten håller sig på behörigt avstånd, men på vår tomt. Oftast kommer den i skymningen och sitter på en sten. Den har aldrig vad jag vet kommit in genom kattluckan.

 

 När det kommer in katter vet jag oftast att de har ett hem. Matar inte katterna utan de får vara inne och värma sig om det är kallt ute eller ösregnar. Det är inte alla grannar som har kattlucka. 

 

Torsdagen den 27 oktober 2016 kl. 23:50

Katterna | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Gillar inte hösten längre

 Förr tyckte jag om hösten då kunde jag tillbringa en hel dag ute i skogen. I svamptider var det spännande att plocka svamp. Då brukade jag ta ledigt de dagar som var svala och soliga med hög klar luft. Brukade ta med mig smörgåsar och sitta på berget och blicka ut över Svartsjön med en korg svamp och i sällskap med Donna, eller tillsamman med dottern och hennes hund. Hösten påminner mig om min egen tid på jorden och visst är det höst då jag fyllde 74 år i somras.

 

 Zimba kunde kantarellsök, men hon satte sig på kantarellerna och dottern lärde henne istället att ge skall för annars blev kantarellerna mosade. 

 

 

 Njöt av alla vackra färger absolut den bästa tiden på året som gjorde mig glad. De sista åren har jag blivit deppig på hösten och gillar mer våren,dels för jag fått svårare att gå i skogen efter sviterna av skadan i bäckenbenet, dels för det inte funnits någon svamp där vi bor de sista två åren. Det känns också tråkigt att sommaren känns så kort. 

Jag tog med mig kameran ut i trädgården, dels för att fota fåglar i fågelbadet, dels för att se om det fanns några vackra höstfärger. 

 

Ja den japanska lönnen i sin höganäskruka den var sprakande höströd

 

I år är det inte några sprakande höstfärger för vi har inte haft några riktigt kalla nätter med minusgrader. Det är jag tacksam för eftersom dahliorna, den gula klängrosen blommar som vackrast nu. Det är tomater som är gröna i mängder och fortfarande blommar tomatplantorna.

 

 

En smultronblomma den 18 oktober.

Idag torsdag får vi en ny värmepump för den gamla fungerar inte längre. Jag hoppas trots allt på en mild vinter och tidig vår. I tisdags var jag med Mats till läkarhuset i Farsta och jag tyckte han fick ett bra bemötande och läkaren var proprofessionell till skillnad på vissa läkare på vårdcentralerna.

 

Måndagen den 24 oktober 2016 kl. 09:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Värmepump kräver luftfuktare

 Vi har varit tvungna att skaffa två luftfuktare då vi installerade en ny värmepump i vardagsrummet. Värmepumpen gjorde luften torrare, det var inget som vår palm och övriga medelhavsväxter uppskattade. Vårt vardagsrum är 70 kvm så det var motiverat att köpa två luftfuktare. Nu trivs både orkideer och våra växter bättre.

Palmen i badrummet verkar trivas för när vi duschar blir det fuktigt och vi har inte längre någon golv värme där.

 

 

Måndagen den 24 oktober 2016 kl. 09:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Har någon odlat kapkrusbär som övervintrat inomhus i kruka?

 Jag köpte en Kapkrusbärsplanta  (Physalis peruvtana) i maj från från Gunnarssons handeslsträdgård i Frillesås. Nu får den inte plats lämgre i växthuset. Snart blir det kanske frost Jag tror jag måste beskära den om den ska kunna övervintra. Den har stått i mitt enkla växthus hela sommaren och växt enormt. Jag har skördat Physalisbär hela sommaren. De är så goda, mycket mer smak och lite sötare än dem man köper. En gång för några år sedan planterade jag i en kruka ett halvt kapkrusbär tidigt på våren i mars som grodde.  På sommaren ställde jag den i ett plastväxthus där den växte och blev stor och tog upp hela växthuset när hösten kom.Jag tror att jag ska ställa Physalisen svalt och ljust som jag gör med medelhavsväxterna kanske kommer det nya skott.  De gröna omhöljerna får jag plocka av och hoppas bären mognar. Bäst att också spara ett par Kapkrusbär för att plantera frön.

 

 

Nu har jag tagit in medelhavsväxterna hibiskus, citronträd och fikonträdet.  Citronträdet  blommade i somras så det kommer pyttesmå nya citroner. Jag har skördat citroner som var gula. De gröna får sitta kvar och de som blommade i år får jag skörda nästa år. Nu ska jag ställa den i ett soligt söderfönster på en pall där den stod förra året och mådde bra. 

 

 

I maj var plantorna i den här storleken

 

Kryddväxterna och bouganvillan, tomater,aubergine, rosor, dahlian, physalis är  fortfarande ute inlindade i mikroduk. Denna årstid då det är risk för frost är känns det oroligt tycker jag. Har plockat av physalis varje dag  sedan de började mogna. De är så otroligt goda och smakar bättre än dem man köper. Likaså plockar jag tomater varje dag. Det är massor physalis och gröna tomater kvar. Auberginen ska jag försöka få att övervintra svalt och ljust. Physalisen har fortfarande högst upp på plantan bär som inte mognat än. Tomaterna fick inte plats i växthuset.Vi har plockat av de stora auberginerna och gett bort och lagat till ett par av dem. Nu är det bara små mogna auberginer kvar som nog inte blir större.

 

 

 

Fredagen den 14 oktober 2016 kl. 22:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En fantastisk föreställning på Göta Lejon men dålig servering i pausen

 

 

 

Igår den 6 oktober fick äntligen mitt barnbarn Wiktor sin födelsedagspresent. Han hade önskat sig ett evenemang tillsammans med Mats och mig. Jag bjöd även med Ida som tillsammans med  Wiktor vandrade Höga kustleden  i somras. Hon tog bilden på Wiktor då de bergsklättrade. 

Evenemanget blev " Bullets over Broadway" på Göta Lejon. En Musikal som jag kan rekommendera. Det var Europapremiär den 10 september. Rolig, full fart redan från början. En fantastiskt bra föreställning! Klicka på länken och se klipp och recensioner. 

 

Tyvärr blev det lite smolk i bägaren för jag hade beställt delikatesstallrikar med var sitt glas vin i pausen. Eftersom vi satt på parkett 2:a raden hade vi svårt att ta oss igenom folkmassan i foajen upp till 3:dje våningen där det var servering. Jag hade särskilt ringt i god tid och frågat vad det var på delikatesstallriken, eftersom de inte äter charkuterier.

 

Då beställde jag enbart goda ostar på två  av tallrikarna. De antecknade numret på våra biljetter till tallrikana och de lovade säkert att två tallrikar skulle bytas ut till olika ostar. Jag letade om det stod mitt namn på något av borden. Det fanns bara ett bord ledigt där stod fyra plastlådor med charkuterier med ynkliga ostbitar och oliver. 

 

Först fick vi stå i kö för att få vin och jag frågade var min beställning fanns. Det ska stå en anteckning om du går in på datorn sa jag.  Nonchalant säger han de kan ju bara peta bort charkuterierna, jag har ju betalat lika mycket för varje tallrik.  Det är inte okey nu får du byta ut tallrikarna till bara ost. Han kom in med osttallrikar och då hade vi fem minuter kvar och ingen hade varit på toa. Vi kom försent och de som satt på vår rad fick resa sig, verkligen pinsamt. Jag hörde någon på raden bakom viska typiskt att folk inte kan passa tiden. Dessutom  springer jag  inte upp eller ner i sex halvtrappor längre. Wiktor och Ida  begärde att få varsin doggybag och de fick det. Jag hann inte ens dricka upp mitt vin. 

 

Om du ska gå på en föreställning på Göta Lejon ska du nog sitta på balkong för att hinna äta och dricka vin.  En annan gång äter vi före, men denna gång hade de svårighet  att komma loss från Uppsala där de studerar. Dessutom kunde det ha gått fortare om de varit fler än en person som serverade vin. 

  

 Göta Lejon | Bullets over Broadway http://www.gotalejon.se/forestallningar/bullets-over-broadway/

 

 

 

Fredagen den 7 oktober 2016 kl. 14:01

Nöjen | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu har palmerna flyttat in och fåglarna badar fortfarande

 Idag hade vi avskedslunch för barnbarnet Ebba som i morgon flyttar till Australien. Vi fick hjälp att ta in palmerna. En fick stå i badrummet tillsammans med mina koraller. 

 

I stora rummet var det gott om plats för den andra palmen

 

 

 

Fåglarna ute är fortfarande galna i att bada. Fatet de badar i tillhör  palmen i badrummet som kommer att behövas då vi vattnar palmen, men fåglarna har sån glädje av att bada och dricka vatten. De får behålla fatet så länge de fortsätter bada. Vattnet byter vi varje dag. Vi kan ju lyfta upp palmen ur ytterkrukan som är tung och duscha den. Vi använder aldrig badkaret. Vi har separat dusch så Mats trodde den skulle stå i badkaret. Nu blev det så mysigt så man kan ta ett bubbelbad ibland.

 

 

Vem blir först i

Badgänget blåmesarna 

 

  

 

Onsdagen den 5 oktober 2016 kl. 18:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Min gamla kaktus har fått ny kruka och kaktusjord

 Kaktusen som hängt med mig i minst 30 år var jag ganska trött på. Den var smal nedtill och hade blivit ranglig. Jag hade tankar på att slänga den. Tog ut den i somras och den såg ut att trivas i solen bland tomaterna. Nej jag kan inte skiljas från en växt som jag haft i många år.  Måste ge kaktusen en ny chans i en större djupare kruka tänkte jag.  Jag planterade den i en kruka  och där såg den ensam ut. Köpte några små kaktusar och satte i samma kruka. Nu ska jag ta in kaktusen och har hittat en bra och ljus plats.  

 

 

 

 

 

Onsdagen den 28 september 2016 kl. 20:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Här valdes Gustav Vasa till kung

 I tisdags åkte jag och Mats för att äta lunch med två av Mats systrar och en svåger. De ville  lämna över en ljuskrona som en gång suttit i Viksta kyrka, en släktklenod som någon förfader fått. Vi tror ljuskronan kan vara fin vid vår gamla kakelugn. Vi besökte en liten stad och kommun där jag aldrig varit tidigare.  Vill gärna åka tillbaka dit nästa sommar. Är det någon som kan gissa var vi var. Gissa staden där Gustav Vasa valdes till kung. Staden var en lucka i min allmänbidning.

 

Tyvärr hann vi inte denna gång se så mycket av staden. Vi satt länge på restaurangen och hade mycket att tala om.

Lyckades inte vända bilden i Zoomins redigeringsprogram som jobbar väldigt långsamt.

 

Onsdagen den 28 september 2016 kl. 05:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Kristi Törnekrona och rosor som sätter nya knoppar

 Är en trevlig krukväxt som jag misskött i många år som stått bakom gardinerna i vardagsrummet. Tog ut en del krukväxter som brukar må bra av att vara ute på sommaren.

Min Kriste Törnekrona behöver få ett lyft för att bli lika fin som den var en gång fär 20 år sedan.  Jag har börjat ta sticklingar  för  det kommer massa nya skott på de kala stammarna. Jag vet att jag måste vara hård och ta nya skott.  Jag har googlat att sticklingarna ska torka i ca en vecka och sättas i kaktusjord. Nu blommar den på kala grenar. Den ska egentligen beskäras på våren. Beskärs den nu kan hela växten ruttna läste jag. Besämt mig för att inte beskära mer nu, men försöka få alla sticklingar att överleva.  Jag tog de finaste bladrosetterna med blommor som sticklingar.

 

Köpte en ny gul klängros i början av sommaren som heter Graham Thomas som jag planterade i våra djupa lådor på altanen. Jag har en Pion i dessa lådor som blommar varje år. Nu börjar klängrosen blomma om i september och en ros har slagit ut och det kommer nya knoppar. Hoppas  knopparna slår ut. Undrar hur  jag ska skydda knopparna och få dem att slå ut när det snart är oktober?. Rosen verkar trivas i lådan med Dahlior och Rosmarin krydda, lejongap och tobaksplanta. 

 

 

 

 

Måndagen den 26 september 2016 kl. 05:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Utan el i helgen

 I helgen som gick blev vi tvungna att ringa till jourhavande elektriker. Jag skulle laga mat och allt var dött. Istället åkte vi och köpte kebab. Varför just en helg kan man undra. Vi kan ju inte vara utan el tills på måndag då kylskået var fullt och även frysen. Ingen TV och inget Internet. En jourhavande elektriker kostar 4000 kr och i det ingår 4 timmars jobb. Det var fel på spisfläkten som kopplades bort. På kvällen funkade inte belysningen i badrummet och inte heller i gästrummet bredvid köket. Vi ringde igen på söndagen och en ny elektriker kom och jobbade här så vi utnyttade våra fyra timmar. Fläkten monterades bort och det största felet var golvvärmen i badrummet som kopplades bort. Att laga det skulle innebära att hela badrummets kakelplattor skulle rivas upp. Puh! Nu fick elektriken koppla bort även golvvärmen den kan vi klara oss utan, men vi måste köpa en ny spisfläkt. Stackars Donna  som brukar att älska golvvärmen i badrummet, men golvvärmen i hallen fungerar. 

 

Måndagen den 26 september 2016 kl. 03:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Nära att trampa på en huggorm idag

 Vi försöker att ta en promenad varje dag. Antingen i området där vi bor, eller fram och tillbaka till Ramsjön. Idag  var jag nära att trampa på en huggorm som låg på grusvägen. Trampa inte på ormen sa Mats. Jag hade blicken ut mot sjön och såg inte ormen. Jag hade tidigare ormfobi, men under de 16 år vi vistades i Skärgården fick jag vänja mig  av med att inte bli panikslagen varje gång jag såg en orm. Instinktivt tog jag ett steg åt sidan för jag har stor respekt för huggormar. Ormen låg mitt i vägen  och ringlade iväg mot andra sidan vägen. Tyvärr hade jag inte min kamera. Mats tog en bild med sin mobil. Ormen blev räddare för oss än vi för den och ringlade in i gräset.

 

 

 

 

 

 

En ensam kvinna i min ålder simmade fram och tillbaka längs strandkanten, hon sa att  det var skönt 18 grader varmt i vattnet. Vi trodde inte att någon skulle bada idag. Jag höll tyst men tänkte, vet du att det finns bävrar här med vassa tänder. Du simmar med bävrar och ormar. Kommunen hade sopat bort alla spår av bäverns fällning av ett träd på badplasen.

 

Vi hade med oss bröd till änderna. Vi såg inte till änderna, men när kvinnan simmat klart, då började jag härma deras deras quack quack de svarade från andra sidan sjön. Vi såg dem komma emot oss simmande då kastade vi brödbitar då fick änderna bråttom och flög sista biten och brödet tog snabbt slut.

 

 

Fyra män kom till badplatsen. De tände en brasa vid eldplatsen och började duka upp för grillning. Jag hörde att de talade polska. De hade en platta öl med sig, tjocka polska korvar. En av dem tog fram en flaska som jag trodde var tändvätska. Han hällde lite ur flaskan på elden, inte dricker de tändvätska  sa Mats, de halsar ju ur flaskan. 

 

Vi flyttade oss längre bort. Jag tänkte med så där mycket öl och vodka kommer de snart bli berusade och vi drog oss hemåt. Det gick fort att gå nedförsbacken till sjön,

hemvägen blir alltid  en jobbig uppförsbacke, men det lär ju vara bra att få lite puls.

 

 

 

Lördagen den 17 september 2016 kl. 23:49

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Förbjuden kärlek

 Förbjuden kärlek är en ny film som vi såg igår. Kärlekshistorien  mellan Sveriges Drottning Victoria och hennes läkare Axel Munthe. 

Recension: Förbjuden kärlek (Film) | SvD http://www.svd.se/gripande-om-kronprinsessan-victorias-hemliga-karlek

 

Mats och jag tyckte om filmen,ett unikt film-och bildmaterial som blandas med nytagna bilder från Capri och San Michele. Det var roligt att återuppväcka minnet av den vackra ön Capri och museet där Axel Munthe hade sin bostad. En poetisk film med musik av Schubert och en dialog mellan Drottning Viktoria och Axel Munthe lästes av skådespelare. Mina bilder från Capri. Klicka 2 ggr på bilderna blir större. 

 

Lördagen den 17 september 2016 kl. 12:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Angående att spärra IP nummer

 Är det några fler som spärrar IP nummer för jag får konstiga kommentarer på ett av mina blogginlägg. Sist från Japan och Bolivia.  Jag har spärrat 6 IP nummer senaste tiden. Jag brukar ta bort kommentaren, men nu är de kvar sedan den 31 augusti. En del vill sälja Viagra. 

 blogginlägg: Konstnären Axel Lind dog den 28 maj 2011 | weismann.zoomin.se http://weismann.zoomin.se/blogg/20100228-305190-Konstnaren-Axel-Lind-dog-den-28-maj-2011.html

IP numren har varit från olika delar av världen. Hur kommer det sig att det bara kommer underliga kommentarer på just detta blogginlägg.

 

Lördagen den 17 september 2016 kl. 09:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Du som har min väska med nycklar och plånbok läs detta!

 

Ville inte avslöja vilka som jag misstänker och hur väskan försvann.

 

Jag tänkte först att sätta lösenord på detta blogginlägg. Nu gör jag inte det. Om just Du hittat min väska, eftersom du nu vet vem jag är och var jag bor och har nycklarna hem till oss, hör av dig anonymt du har inget att förlora. Du kommer antagligen att googla på mitt namn och läsa min blogg och på facebook eftersom jag har ett ovanligt namn. Lätt att hitta mig om du googlar. Jag tror att jag vet vem du är. Det fanns en ring i min väska som har ett stort affektionsvärde för mig och ingen annan. Vill du skicka den till mig anonymt. Den har bara ett värde för mig. Vill du ha hittelön får du det. Skriv till mig du vet ju vem jag är. Jag vill även gärna ha körkortet tillbaka. Mitt EU  ID kort är spärrat likaså mitt kontokort. Vi  har bytt till säkerhetslås och larmat hela huset. Som sagt du har inget att förlora. Får jag tillbaka min ring och körkortet kommer jag inte att anmäla dig. Jag misstänker några personer eftersom även ett halssmycke försvunnit i maj juni. 

 

Fredagen den 16 september 2016 kl. 02:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Auberginelåda a la Barbor

 Jag odlar aubergine i mitt växthus för första gången. Jag har aldrig lagat något med aubergine tidigare, men jag åt rätter med så kallad äggplanta i Grekland och tyckte det var gott. När jag själv gör en rätt som jag hittat på själv kallar jag rätten a la Barbor. 

Varför a la barbor?

En gång fick jag nya visitkort och upptäckte efter ett år att mitt förnamn var feltryckt och det stod Barbor istället för Barbro. Den jag lämnade visitkortet till tyckte att jag hade ett ovanligt namn. Kollegor tyckte det var roligt och jag fick heta Barbor.

Igår gjorde vi en kycklingsallad med färsk spenat nyplockade egna tomater tomater och romansallad och gurka samt cesardressing.

 

1 medelstor aubergine

1 halv grillad kyckling

1 burk krossade tomater

färsk spenat

fårost

kryddor som man själv gillar 

 

Jag hade kvar en halv grillad kyckling från igår och delade köttbitarna från skrovet i mindre bitar.

 

Hällde en halv burk krossade  tomater i botten på en form och kryddade med italiensk salladskrydda

 

Skivade en medelstor aubergine i 1 cm stora skivor och saltade dem för att dra ut vattnet. Hackade färska kryddor rosmarin och fransk dragon och lite timjan

som jag lade på aubergineskivorna.

 

Lade på ett varv grillat kycklingkött och resten av tomaterna kryddade med vitpeppar och italiensk salladskrydda, men var försiktig med saltet då fårosten är salt.

täckte med färska spenatblad och slutligen fårost och calmata oliver som jag urkärnade.

Ugn 225 grader i varmlufts ugn glömde ta tiden, men kanske var det 15-20 minuter. Det ser man när den är klar. 

Mats saknade vitlök så det får jag testa nästa gång. 

Ibland får jag lammfärssås över som man skulle kunna byta ut mot kycklingen.

 

Lördagen den 3 september 2016 kl. 13:43

Recept | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Vi fick 16 miljoner på vårt företagskonto idag som var ett misstag.

Jag var tveksam om jag skulle sätta ett lösenord på detta blogginlägg eller ej.  Talade med Mats om det. Vi behöver ju inte hänga ut den myndighet som överförde 16 miljoner av misstag på vårt företagskonto i slutet av augusti. 

 

Vi var ute idag och klippte buskar i vår vildvuxna trädgård. Då ringde en myndighet på Mats mobil och sa att de av misstag satt in 16 miljoner på vårt företagskonto. Det är faktiskt sant. Det har hänt tidigare, men inte så stora summor. Vi skrattade hysteriskt ska vi sälja företaget som är vilande och ta ut pengarna och sticka iväg till en paradisö.

Mats har ett pluskonto som tidigare var ett postgirokonto och nu nu finns ett bankgiro med samma nummer. Det har flera gånger skett felaktiga inbetalningar. Som vi har bett banken ordna så pengar kommer till rätt konto.  Vi ville inte själva se till att pengarna kom rätt utan myndihgheten, bank och plusgiro fick ordna så pengarna kom till rätt konto. Vi nästan missade  dagens pensionärsbio på grund av det " Kollektivet". En bra dansk film som jag ockå kan rekommendera.

 

 

Fredagen den 2 september 2016 kl. 21:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

 Lösenordskyddat inlägg

Detta blogginlägg är publicerat under kategorin "lösenord", som är skyddad med ett lösenord. Ange korrekt lösenord i fältet nedan och klicka på "OK".

Onsdagen den 31 augusti 2016 kl. 17:23

lösenord | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

En promenad i Tyresta Nationalpark och en charmig tupp

 I måndags var vi på återbesök på Huddinge sjukhus och läkaren hade rekommenderat en promenad varje dag och frågade om vi följt rådet. Delvis har vi följt rådet, men vi har också haft trädgårdsarbete.  Spacklat, slipat och målat yttertrappen med sandblandad färg för att att inte halka på trappen i vinter.

 

I går tog vi en promenad vid Tyresta i Nationalparken. Förr gick vi genom skogen dit 4 km och tillbaka samma väg. Min kondition blev nedsatt efter bäckenbrottet och jag tvingades lära mig gå igen med hjälp av en rollator. Går jag i skogen använder jag stavar för att få en bättre balans.

 

 Igår tog vi bilen som tar oss dit på 5 minuter. Vi gick ca 2 km och passerade Tyresta by.  Vid den stora grillen satte vi oss och vilade. Jag blev besviken  för jag såg inga kor och hästar.  Däremot fanns det får och en ny ankdamm med ett hus.  

 

Alla bilder i galleriet Tyresta Nationalpark blir större om man klickar 2 ggr på dem.

 På en skylt läste vi att det var svensk gul anka en ras som man trodde var utdöd , men fanns kvar i en ort i skåne. Värper ägg på 80-90 gram och 150-200 ägg per år.

Ankorna hade fått ett fint hus 

Lanthandeln var stängd och vi undrade om de sålde ägg, men det får vi ta reda på.

Vi har köpt grillkorv tidigare då grillen varit igång, man kan också ta med egen korv att grilla. Där vi bor har det varit eldningsförbud hela sommaren på grund av torkan.

 

Grillplatsen hade fått flera bord med sittplatser jämfört med tidigare. På andra sidan vägen vid grillplatsen upptäckte jag hönsen. Gick dit för att fota och då kom en tupp springande mot mig.

Han kröp under staketet och tuppen kanske trodde att jag hade något gott att bjuda på. 

Sedan lockade han till sig några hönor som gjorde likadant som tuppen kröp gallret. Konstiigt att det inte fanns hönsnät för det körde en stor traktor på vägen. 

Han såg stolt då han kom ut lätt som en plätt att ta sig ut

 

Nu tar vi och korsar vägen och det kom flera hönor ut från hönsgården. Jag hoppas de räknas in på kvällen för det finns många rävar i området. 

Fritt fram nu korsar vi vägen

Kom nu tjejer och skynda på det är fritt fram

Grillplatsen

Sedan intog  tupp och hönor grillplatsen där de gick och sprätte. Mats såg förskräckt ut och undrade om jag släppt ut hönsen. - Nej de tog sig ut själva. De var väldigt sociala och jag plockade upp fimpar för det kan ju inte vara bra om de tror de kan äta det.

 

Efter en stund lade de sig under ett bord bredvid oss med bänkar där det var skugga.

 

Fler bilder i galleriet. Vi var ju ute för att promonera så vi vandrade vidare, även om jag kunnat stanna en bra stund för tuppen var så charmig och vacker. 

 

Onsdagen den 31 augusti 2016 kl. 17:12

Natur | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Höjdskräck kan gå över

Tvingade mig själv ut på taket på World Trade Center i New York på darrande ben och med hjärtklappning. Jag står en bit ifrån räcket och undviker att titta ner. Egentligen undrar jag om fler har höjdskräck som lärt sig leva med det. Jag tycker att jag delvis lärt mig klara av höjder så det är inget stort problem numera.

 

 Jag har haft höjdskräck!

 

 Svindel i form av höjddskräck innebär att man känner rädsla för att trilla ner och benen känns svaga, man får sug i magen. Jag bodde på elva våningar tills Ann var sex år med fantastisk utsikt, men jag vågade aldrig gå ut på balkongen. Barnsäkrade alla fönster. Vågade inte putsa fönstren, det fick en fönsterputsare göra. En tid hade hade jag en

högre grad höjdfobi och undvek branta trappor. Än idag kan jag undvika att åka ner i branta rulltrappor, speciellt vid Östermalmstorg. Det känns som jag ska falla framåt. Däremot att åka uppåt går bra då jag inte ser ner.

 

Anledningen till höjdskräck är inte klargjord. Med hjälp av en kognitiv beteendeterapeut kan man komma till rätta med problemet genom att bli exponerad för höjder. kognitiv 

Konstigt nog känner jag ingen höjdrädsla i ett flygplan. Det kanske beror på att jag gjort många långa flygresor tidigare i livet. Jag är inte heller höjdrädd då jag åker skidor från hög höjd. Däremot i sittliftar får jag en stark obehagskänsla.

 

Mont Cock Nya Zeeland  

I denna lift blev jag knäsvag

I en draglift fick jag inte svindel 

Min dotter och mina barnbarn älskar höjder. Maken Gunnar var inte mina barns biologiska pappa, men han berättade om då han besteg Matterhorn som ung. Han sponsrade svenska bergsbestigare på 80-talet med konserver från Unied Nordic då de besteg Mount Everest. Själv  tog han sig med sherpas till svenska baslägret. Jag vet inte om mina barn påverkades och blev intresserade av bergsbestigning genom min make Gunnars berättelser. Han ville bestiga Kilimanjaro tillsammans med sin bror och mig.  Maken fick mig att delvis komma över min höjdskräck  då han bokade slalomlektioner för mig i Alperna. Jag utsatte mig för höjder som att gå ut på Word Trade Centers tak i New York. 

 

Mitt äldsta barnbarn Wiktor hade lagt en bild på FB  i somras som fick mig att bli knäsvag med hjärtklappning. Jag vet att dottern och barnbarnet övat på klätterväggar inomhus. Att klättra i berg var aldrig något för mig.

 

Ann har flyttat in i ett höghus på Lidingö och sitter med grannen på taket och njuter av utsikten. Återigen blev jag knäsvag då jag såg den bilden. Jag vet att höjdskräck kan botas genom att tillsammans med en kognitiv terapeut exponeras för höjder. Det har jag aldrig behövt och jag låter bli att utsätta mig för extrema och farliga höjder.

 

Jag skulle aldrig våga gå upp på detta tak där går gränsen för mig. Speciellt inte vid min ålder. Tidigare hade jag också cellskräck, men den är botad. Fortsättning följer.....i ett blogginlägg som du måste ha lösenord för att läsa.

 

Tisdagen den 30 augusti 2016 kl. 11:15

Brottstycken ur mitt liv | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Om jag inte betalar hemsidan med sms. Vad händer då?

 Nu är jag riktigt förbannad på zoomin adminstrationen som är obefintlig. Nu skickades ett meddelande från Storm att det inte går att betala för hemsidan via bankgiro längre. Jag betalar alla mina räkningar via datorn genom bankgiro. Jag känner mig inte bekväm med att SMSa för att betala för hemsidan. Är det någon mer som har reagerat på det. Jag har många besökare i världen och senast i Vietnam.  Skärpming om ni på zoomin vill ha några betalande kvar. Såg just nu att min hemsida är den mest populära och mest besökta hemsidan denna vecka. Hur kan man få kontakt med admin?

 

Fredagen den 26 augusti 2016 kl. 23:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Idag onsdagen den 24 augusti har jag haft ett kärt besök.

 Mats föreslog att vi skulle hämta guldsmeden Lennart 87 år på äldreboendet. Mats tyckte att det var onödigt att han skulle behöva ta färdtjänst. Jag lärde känna honom då jag var 17 år då jag fick jobb i branshen. En mycket skicklig guldsmed. Nyligen fick vi kontakt igen genom att hans svärson läst min blogg att jobba i juvelerarbranchen på 1960-talet. Vi bjöd hem honom till lunch och jag kommer ihåg att han gillade skaldjur.

För länge sedan var vi några i guldsmedsbranshen som var bjudna till han och hans frus landställe på kräftskiva. Jag frågade hur jag kom hem från den kräftskivan och fick svaret idag att jag fick sova över. Vi hade så mycket att tala om. Nästa gång ska jag åka och hälsa på honom i hans lägenhet på äldreboendet. Det var viktigt att få tala gamla minnen och få skratta. Det behövde både han och jag. 

 

 

Onsdagen den 24 augusti 2016 kl. 19:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

När man får oväntat besök

 Idag lördag fick vi oväntat besök. Mats dotter ringde från Nynäshamn på förmiddagen.

Hon undrade om de kunde komma förbi på en kopp kaffe. Roligt tyckte vi!

Vi har lärt oss ha fikabröd i frysen som tinar på en halvtimme för oväntade fikagäster.

De hade köpt ett stort jättesnyggt matbord till sitt sommarställe i Furusund. Delade bilden på matbordet från facebook då de kommit hem och monterat det.

 

Vi har ett vitt sådant danskt designat elipsbord utan iläggsskiva med myranstolar. Precis ett sådant bord har jag letat efter som de hittade på blocket. Vi har ju blivit en stor familj som behöver ett stort bord då vi träffas.

 

 

 

Måndagen den 22 augusti 2016 kl. 06:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Blåmesbadarna

 Jag har varit dålig på att fylla på fågelbaden. Vattnet hade dunstat och inget regn har fyllt på baden. Nu förstår jag hur viktigt det är att det finns rent vatten för fåglarna då det varit torka. Då palmen blåste omkull lånade jag fatet och tvättade det och fyllde det med vatten. Ställde det så jag skulle kunna fota fåglarna. Jag fick vänta en stund. Tog en svit bilder. Klicka på bilderna i galleriet två gånger blir de större.

 

Vad är det här?

Undrar hur djupt det är?

Oj då!

Härligt med ett bad!

 

 

Hur länge ska du ligga där och plaska? Nu är det min tur!

 

Skönt att slippa plaskande blåmesar, här var det lugnare

Kom och bada!

Nu kan du hoppa i! Vet inte om jag vågar?

 

Jag doppar fötterna!

 

 

Lördagen den 20 augusti 2016 kl. 21:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Ett samtal betyder så mycket

Jag fick ett samtal igår som frågade om det var Barbro han talade med. Jag trodde det var en försäljare för då säger jag att hon inte är hemma. Han presenterade sig som Swartling och sitt förnamn. Vem är du? Frågade jag. Svärson till Lennart. Han frågade om jag jobbat extra hos Rosengren och Eriksson under min studietid. Fattade ingenting?  Jag läste på din hemsida ett blogginlägg " Att vara i juvelerarbranschen på 1960-talet. - Minns du Lennart?- Hellström eller Rosengren var min fråga? Rosengren, Ja det är klart jag gör, jag vet att hans kompajon Soffe är död och jag har tänkt på Lennart och sökt hans telefonnummer på Eniro på gamla adressen. -Vill du tala med honom? Han står bredvid mig. Jag fick tårar i ögonen. 

 

Jag lärde känna två guldsmeder Soffe och Boogie då jag som ung flicka fick mitt första drömjobb i en juvelerarbutik på Norrlandsgatan 1958-1959. Då kallades Norrlandsgatan Guldgatan. Jag jobbade på Norrlandsgatan 12 i två omgångar först Tiara och senare i slutet av 1960 talet hos Hellström&Åhrling. Guldsmederna satt på en innergård  på Mäster Samuelsgatan där det låg ett hus där biltunneln går ner.  Jag gillade de glada guldsmederna för de skämtade mycket. Jag kommer inte ihåg exakt, men de kunde säga; - Ta med dig ögonmåttet tillbaka nästa gång som Tiara lånat . Trodde kanske att det var en lupp. Jag hade ingen aning om de skämtade eller inte. Jag hade inte lärt mig fackuttryck. Ägaren av butiken sa de skämtar med alla nya det hör till. 

Soffe och Boogie öppnade sedan verkstad och butik under namnet Rosengren & Eriksson på Kungsgatan. Där jobbade jag extra på 70-talet

 

Nu bor han på ett äldreboende och jag ska ringa honom att han tar färdtjänst och hälsar på mig och äter lunch i helgen eller nästa vecka. Han är idag 87 år och blev så glad att jag mindes mycket från den tiden. När man kommer upp i den åldern går vänerna bort och till slut är man ensam och har ingen att dela sina minnen med.

 

 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Mats är på Arne Gärdestads begravning idag. Arne och Mats var aktiva som unga i Turebergs Idrottsförening och tränade ihop. Mats var sedan ordförande i föreningen i många år. Arne Gärdestad och hans pojkar Kjell, Kenneth och Ted var medlemmar i Tureberg. Arnes fina söner skrev odödliga texter och musik som spelas ofta och aldrig kommer att glömmas bort. Jag har bara träffat Arne och hans fru och äldsta sonen en gång. Jag hoppas att det blir musik av Ted och Kenneth på begravningen. Janne schaffer ska spela. Mats höll tal om hur mycket Arne betytt för ungdomar i Tureberg och den tid han lade ner på Turebergs idrottsförening och tackade för det. Jag hade Ted Gärdegårds musik på min sons begravning.

 

Torsdagen den 11 augusti 2016 kl. 23:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Blåst och inget regn på lång tid.

 Det blåser ordentligt på ostkusten! I morse hade palmerna blåst omkull fast de står i så tunga krukor som jag knappt orkar lyfta utan palmer i krukorna. Vi vevade in markiserna och lät palmerna ligga så länge då det blåste som mest.

 Enligt prognosen får vi blåst hela veckan men inget regn. Prognosen för nästa vecka blir blåst och kanske lite regn en dag. 

 

Tisdagen den 9 augusti 2016 kl. 20:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Var rädd om dina fötter! Unna dig fotvård!

 

Högdalen är en förort till Stockholm. Vi ska få fotvård och massage av ben och fötter. Ingrid besöker vi var femte vecka både Mats och jag. Vi har varit henne trogen sedan 2002. Jag jobbade tidigare i Högdalen på Vantörs stadsdelsförvaltning.  Jag fick i födelsedagspresent av mina gulliga arbetskamrater ett presentkort på fotvård och sedan dess har vi regelbundet blivit lätta om foten då vi fått fötterna omskötta av Ingrid i 14 år. För många år sedan skickade hon mig till en fotingenjör för att få rätt inlägg i skorna.  Jag gick snett på en fot som påverkade ryggen negativt.

 

 

Ingrids fotvård ligger på skebokvarnsvägen. Joakim Thåström har en låt som heter Skebokvarnsvägen 206 där är han uppväxt.  

 

Vi parkerade på hennes kundparkeringsplats. Hon har satt massor av blommor vid lokalen.  Fina mårbackapelargoner  i korgarna. Det syns att familjen gillar blommor. Den ena dottern har blomsterhandel i Högdalens centrum och den andra jobbar med Ingrid på fotvården. Dottern åker även hem till dem som har svårt att ta sig dit. Många kommer med färdtjänst. Det är oerhört viktigt med bra fötter, speciellt då man blir äldre.

 

 Eftersom jag hade kameran med idag ville jag ta bilder vid byggarbetsplatsen där skolan låg som revs och den vackra konsten som hamnade i rivningsmassorna fanns inte ett spår längre. Ingen vill ta ett ansvar för det.

 

Lite vemodigt att se detta. Där vi satt gick en dörr in till Fria Teatern. 

 

Vantörs kyrka där vi en gång i veckan  lyssnade på skön avkopplande orgelmusik  och åt sopplunch.

Tuppen var Högdalens symbol och den utsågs som Sveriges vackraste kyrktupp. Kyrksilvret hade beställts från Hovjuvelerare Hugo Strömdahl där jag jobbade i början av 1960-talet. Särskilt designad och handsmidd för Vantörs kyrka. 

 

Högdalens centrum

 

Torsdagen den 4 augusti 2016 kl. 20:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Björkfrö och gula löv

 Vi har haft en del gäster sista tiden så jag har inte hunnit med att skriva i bloggen eller hunnit läsa bloggar på zoomin. I söndags skulle vi ha gäster igen som jag verkligen såg fram emot att träffa. Det var skönt på altanen så jag hoppades på att vi kunde sitta ute.  

 Björkarna vid altanen har nu gula löv på grund av torka. Det kom en vindpust strax innan gästerna kom och det föll ner en massa löv och björkfrön. Jag hade precis blåst bort en del gula löv. Jag dukade inne i stället. Vi har inte vågat grilla för vi bor i ett område där det är grill-och eldningsförbud. Vi tog en välkomstskål på altanen och då kom getingarna. Det var bara att flytta in.

 

Nu blommar luktärterna som doftar ljuvligt

Tråkigt att buskar och träd har blommat över väldigt fort i år. Jag glädjer mig åt att Dahlian, Hibiskusen, och Bouganvillan snart blommar. De vackra gula rosorna har blommat över, jag kan inte heller se fler knoppar. Rosen doftade så gott tillsammans med rosmarin i lådorna. Lejongapen i lådorna är på väg att blomma om.

 

 

Mellan våra besök av gäster har vi passat på att spackla och måla yttertrappen. Förra året fick vi hjälp av Mats dotter och precis när hon var klar kom det en störtskur och regn hela dagen. I år passade vi på  att spackla och måla då det var högtryck. Vi var inte så duktiga att ligga på knä  och slipa spackligen. Det viktigaste var att den blev målad med sand för att få den halkfri.

 

Onsdagen den 3 augusti 2016 kl. 12:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Ankbröst med apelsinsås

 Jag lagade denna rätt den 13 november 2015 men kunde inte hitta att jag skrivit in det på min hemsida under recept. Vi tyckte det var mycket gott.  Mats hade köpt ett ankbröst och jag hittade ett recept hur man lagar ankbröst på franskt vis. 

Receptet är för 2 personer

Ingredienser:

1 ankbröst

1 msk smör att steka i

1 kvist rosmarin eller, timjan, fransk dragon  passar bra

1 liten gul lök hackad, eller två charlottenlök 

1 msk balsamico vinäger 

2 msk råsocker

1 ekologisk apelsin

salt och svartpeppar

 

Gör så här:

 •  Skär skåror i fettkappan på ankbröstet smaksätt med salt och svartpeppar
 • Riv skalet från ½ apelsinen. Skala och skär fina apelsinfiléer som på bilden spar skrovet eller en klyfta. Skär det yttersta skalet på resten av skalet eller använd en hyvel (avsedd för att skära det gula på apelsiner och citroner)  Spar det för dekoration se bild
 • Hetta upp en kastrull och smält smöret, bryn den hackade löken och apelsinskrovet som blev över då filéerna skars ut. Häll i fond, vinäger, socker samt färska kryddor späd med 2 dl vatten låt skyn koka sakta i 20 minuter
 • Sila och smaka av med salt, peppar, socker, vinäger  och rör i det rivna apelsinskalet.
 • Stek ankbröstet med skinnsidan nedåt i 2 minuter tills ankbröstet får fin färg.
 • Ställ  in ankbröstet i ugnen i 150 grader efterstek i ca 15 minuter Inner temperatur  65 grader använd gärna termometer
 • Skär upp ankbröstet och häll över skyn 

 Vill du ha sås kan du använda den silade skyn och göra sås på

Jag ville ha sky och Mats ville ha sås. 

 

Apelsinsås:

 • 2 apelsiner pressas till juice och yttersa skalet rives
 • 2 dl kycklingbuljong eller 2 dl vatten och en matsked kycklingfond
 • 2-3 dl grädde
 • 1-2 dl vitt vin
 • eventuellt lite conjak eller maderia
 • Red såsen med maizena redning

 

Torsdagen den 28 juli 2016 kl. 13:31

Recept | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Nu har vi firat varandra

 Dottern fyllde jämt 1 juli och stack till en liten idyllisk grekisk ö och firade födelsedagen tillsammans med barndomsväninnan. Min syster fyllde den 20 juli och jag den 24 juli. Min syster ville fira Ann som hon är gudmor till. Jag är gudmor till hennes son som fyller jämt i januari nästa år. Ann och kusinen  Krister, min svåger och syster och Mats hade en trevlig eftermiddag med mycket skratt.  Jag skrattade så jag fick kaffet i vrångstrupen.

  

Ann och gudmor min syster juli 1966

Kusinerna med morfar i Dalarna. De har nånga fina minnen som de delar.

 

Kusinerna

Vi blev rejält uppvaktade och vi bytte blommor och presenter

 

 

 

Torsdagen den 28 juli 2016 kl. 13:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Mina smultron- och kantarellställen

 Dagens skörd av smultron och kantareller. Dock avslöjar jag inte var jag har mina ställen. Vi har lite kladdkaka och glass till smultronen. Vi ska ha kall kalvstek med varm sås. Stekta kantareller blir gott till steken. 

 

 

 Vattnade i växthust och Aburgine plantan har en stor och liten aburgine och fullt med blommor. Pyhsalis plantan har växt och blommar. Likaså citronträdet har stora blomknoppar och citroner som ska gulna.

 Tomatplantorna blommar för fullt, hoppas det blir fler än förra sommaren.

 

Förra veckan var hektisk därför blev det lite bloggande. Fotvård på måndag och en del inköp. Tisdag höll vi på och städade i trädgården. Ett himla jobb att ta bort utblommade fröställningar från Rhodedendron. Klippte bort på sidorna de har växt enormt sedan vi köpte huset. Sedan blåste vi rent  på stenläggningen.

 

Köpte ett nytt fågelbad för det gamla var trasigt. Hittade ett exakt likadant på nätet förutom fågeln som nu var placerad på kanten istället för mitt i.

 

Det doftar gott av rosmarin och den gula rosen, lejongap och tobaksblomman. Snart kommer Dahlian att blomma.

 

Sedan skyndade vi oss till Mariatorget för att bjuda tre barnbarn och Ebbas kille som bor i Australien på Tapasrestaurang. På onsdagen var Henning från Australien här och vi bjöd på sill och snaps och nystekta små laxburgare med romsås och potatis. Han hade med sig ett Australiskt vin vars vingård jag besökt. Han kom ihåg att jag gillade Cabernet Sauvignon och Shiraz druvor.  Tiden gick så fort och vi hade så mycket att prata om

 

På fredagen hade vi städning och då måste man plocka undan.  

 

På söndagen slappade vi ordentligt löste profilen i svd. Det stod att X var president. Vi trodde att det var en president i något land. En skäggig man med mikrofon, inte ens hela ansiktet syntes. President kan också vara en VD. Gunnar som jag var gift med hade visitkort där det stod  United Nordic INC president.  Då vi konstaterat det slapp vi fundera i vilket land den okända  profilen var president i. Till slut kom vi på att Ewert Ljusberg är utsedd president för Republiken Jämtland och det var nyckeln. Vi intog en sen middag och såg på fotbollsfinalen som blev förlängd. Igår var det äntligen måndag och ny vecka.

 

Kantarellerna vi hittade gav mersmak, men det är fortfarande svårt för mig att gå i skogen. 

 

 

 

 

Tisdagen den 12 juli 2016 kl. 09:54

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Klassisk kalvstek med gräddsås och pressgurka

 Jag minns min barndom då det serverades kalvstek med gräddsås till söndagsmidag och pressgurka och färsk potatis. Mamma kallade det slottsstek. Så gott!  Det har jag lagat till söndags middag. Vinbärsgele är ett gott tillbehör till steken. Det var extra pris på kalvstek 149 kr kg och det räcker även till smörgåsmat i flera dagar och ytterligare ett mål för Mats och mig.

 

 

Ingredienser:

I kg kalvstek 

Färska eller torkade kryddor

Timjan

Rosmarin

Salvia

Fransk Dragon

(som jag odlar i krukor på altanen och det är inte nödvändigt att använda alla kryddor)

 

 Testade att lägga i ett par sardeller i buljongen

Kalvfond 2 msk

1 dl vitt vin

2-3 dl hett vatten

smör att bryna steken i

flingsalt

citronpeppar

 grädde till såsen

maizena redning

 

Gör så här:

 • Bryn steken i en het panna då smöret tystnat tills den får fin färg runt om
 • Salta med flingsalt ca 2 msk
 • Lägg steken i en form behåll nätet för då håller steken ihop bättre
 • Krydda med peppar efter steken brynts
 • Varmt vatten hälles bredvid steken med 
 • kalvfond och kryddorna samt vin
 • 100 -125 grader i ugnen. Det tar ca 1,5 timme i varmluftsugn
 • använd termometer för medium till 61-62 grader 
 • När steken uppnått rätt temperatur linda in steken i folie och låt den vila medans du gör såsen häll i steksaften i såsen då du skär steken i tunna skivor. 

 

 

 Sås:

 Använd buljongen i formen som bas och sila bort kryddorna och tillsätt grädde koka upp och använd Maizena som går att hälla direkt i såsen så den reds. Smaka av  och  ta mer av kalvfonden om det behövs. 

Servera steken i tunna skivor med sås och potatis vinbärsgelé samt pressgurka.

 

Pressgurka

Skiva färsk slanggurka och lägg i en skål med  2 matskedar socker och 2 matskedar  12% ättika en tesked flingsalt och persilja.

Gurkan innehåller mycket vatten därför behövs inget vatten i lagen som blir då den pressas.  

 

Det tar ca 30 min att få gurkan pressad i sin lag

Servera med färskpotatis, gräddsås, pressgurka, vinbärsgele, salt och peppar. 

 

Måndagen den 11 juli 2016 kl. 08:11

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

På Tapas restaurang

 Ikväll har vi ätit Tapas på restaurang en present som barnbarnet Ebba önskade att vi skulle göra tillsammans med henne och sin australiska kille. Presenten fick hon i början av juni då hon hade mottaning med anledning av sin masterexamen, med först idag kunde presenten realiseras. Hon undrade om även hennes kusiner,  våra barnbarn  kunde hänga med och givetvis för de har fyllt år och då kunde vi inte uppvakta Markus och hans bror Hampus. Det blev väldigt trevligt och riktigt goda Tapas. Ebba har lånat en av våra bilar och varit i Köpenhamn med pojkvännen Nick. På lördag måste pojkvännen åka tilbaka till Brisbane. Ebba vikarierar på UD och kan inte åka tillbaka till Brisbane förrän i oktober. Det kommer att kännas konstigt att ha Ebba så långt borta igen. Mitt barnbarn Wiktor har också fyllt år och har önskat att vi ska göra något tillsammans, men det får bli när min dotter kommer hem från firandet av sin födelsedag.

 

Nu sitter jag och funderar på vad jag ska bjuda Henning på i morgon. Kanske lite sill, snaps och färskpotatis och som huvudrätt laxburgare det har de nog inte i Australien. När han varit i Sverige tidigare har han längtat efter blodpudding. Det har han inte sagt något om den här gången. Det går kanske att köpa på Ikea som numera också har mat. Barnbarnet Ebba ordnade kräftskiva i Brisbane med hattar och allt för sina australienska vänner förra året.

 

Onsdagen den 6 juli 2016 kl. 00:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Allt blommar ut så fort.

 Jag gick i säng i tisdags ca kl. 23 och somnade. Vi har alltid fönstret öppet mot garagetaket på sommaren för att Donna vill ligga och spana där och kan gå ut och in. Vaknade av en helikopter vid midnatt som som kretsade runt i området eller stod alldeles still i luften. Jag gick in och googlade att ett stort polisuppbåd letade efter en mördare i Brandbergen med en polishelikopter.  Upptäckte att det var en gammal nyhet från 2004. Sedan kunde jag inte somna om och då har jag insett att det är lika bra att jag sitter kvar vid datorn. Nu har det varit varmt och kommit rejäla skurar. 

 

 

Det är trist att allt blommar över så fort. Rhodedendron har blommat över, Gullregn och syren. Körsbär och Pradisäppelträdet. Nu blommar  Shersminen och rosenspirea.

 

Forsythia

Gullregn

Rhodedendron

Det växer en massa ogräs. Under fågelmatarna tänkte jag behålla de solrosor som börjat växa, men förra natten hade rådjuren slagit till och ätit upp knopparna. Smultronen sprider sig och det  kommer plantor där jag egentligen inte vill ha dem. Jag har överseende för det är gott med smultron.

 Nu blommar Shersminen och Rosenspirea  och det doftar helt fantastiskt. 

Vår shersminhäck ut mot gatan. Folk stannar till och säger vilken doft.

Pionerna slog ut på midsommarafton och har snart blommat ut.

 

Onsdagen den 29 juni 2016 kl. 02:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Midsommardagen

 

 Midsommarafton förflöt i ett lungt tempo. En del midsomrar har vi åkt till Tyresta by i Nationalparken. Där hade de inget traditionellt firande i år. 

 

Det blev en riktigt skön dag med behaglig temperatur 20 grader och helt vindstilla. Det blev en sillunch med snapsprovning. Mats hade köpt 10 miniflaskor med olika kryddningar. Vi sa nu har vi blivit riktigt gamla för när man var lite yngre skulle det vara mycket folk och håll igång i skogen. Vi öppnade tre flaskor som vi smuttade på. Det blev kvar 8 flaskor.   

Det var så tyst för det brukar vara fest vid badplatsen och skrålande ungdomar på trimmade moppar. Vi trodde det skulle bli likadant denna midsommar.Vet inte vad det beror på, men polisen har börjat åka ned mot sjön oftare. Jag gjorde en slarvig mini majstång för Mats skull för jag vet att han gillar det.

 

 Jag tog en liten promenad på väg mot Ramsjön. Träffade frun i Ramsdalens Gård som berättade att det var någon som försökt elda upp den gamla ladan. Då förstod jag varför det stod en polisbil där i veckan. Vi bor ju närmast den gamla ladan. Lite otäckt om det skulle ske på natten. Det skulle kunna bli en katastrof för hela Ramsdalen. En skogsbrand härjade i Tyresta nationalpark 1999 i augusti då 450 hektar brann. Ängarna med torrt gräs och stora skogen börjar bakom vårat hus fram till naturreservatet och

nationalparken ca 4 km från oss. 

 

Idag är det en speciell dag för mig. För exakt 44 år sedan den 25 juni 1972 födde jag en son som vägde 4.860 gram 52 cm lång. Det var på Allmänna BB. Jag fick inte någon som helst smärtlindring för det var inte tillräckligt med personal på midsommarhelgen.

 

Så här glad var jag då att min dotter född 1966 fått en lillebror och jag skulle fylla 30 år

 

Just nu i midsommar  hände något märkligt för någon hade skrivit i mitt galleri för hon hade sökt på sin farmors namn. Där fanns en bild på Joakims farmor som ung operasångerska. Hon hade skrivit en kommentar "Det är ju min farmor också" "Jag vill ha kontakt med dig." Hon hade som barn växt upp i Frankrike hos sin mormor.

 

Hennes farfar var en mycket känd internationell pianist och dirigent på operan i Sydney.Hon hade hittat hans grav och information om hennes farfar i Sydney.Jag visste att Lis varit gift tidigare, men nu fick jag veta lite mer. Jag kunde ge henna lite information  om hennes danska rötter. Hon hade träffat Joakim på farmorns begravning. Idag pratade vi i telefon.

Det hände likaså att en annan person hittade min blogg i helgen som vill ha kontakt. Jätteroligt!  

 

 

Lördagen den 25 juni 2016 kl. 19:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Små söta surrande humlor

 Jag lyssnade på Malou efter tio  idag som intervjuade en forskare som skrivit en bok om humlor. Det var en repris från den 14 april 2016. Det var mycket som jag inte visste. Tror att jag kommer se på humlor på ett annat sätt, när jag nu vet hur nyttiga de är för kretsloppet. När hannarna kommer och raggar upp en drottning riskerar han livet. 

Vi har massor av harmlösa humlor som kommer fram då videträden blommar. De första som kommer kallade han barnarbetande små honor som  hämtar nektar till hanbin som ska födas för att para sig med drottningen. Humlehonorna hjälper också till att pollinera andra växter.

  

Först kommer sälgträden som lockar fram humlor och fjärilar, sedan alla vårblommor.

 

Nu slår klätterhortensisan ut och det var mängder av surrande små humlor som samlade nektar. Bina var inte lätta att fota för det blåste och de rörde sig fort. Jag testade med stativ men det var ingen större skillnad. 

 

 

Vi har många blommor, träd och buskar i trädgården under hela våren och sommaren. Därför har vi nog många humlor.

Vårt äppelparadisträd

Nu  har snart rhodedendron blommat över och det har surrat av liv i bblommorna.

Rosenspirea

Humla i Rhodedendron blomman

Det finns ca 40 humlearter i Sverige. Jag hade ambitionen för ett par år sedan  ta reda på vad det var för humlor i vår trädgård och köpte en bok om humlor och samtidigt en bok om fjärilar. Idag fladdrade en sorgmantel förbi på altanen, men då hann jag inte hämta kameran. 

Den här bilden har jag tagit tidigare

 

Nu slår pionerna ut och det har aldrig varit så många knoppar

Jag fick med på bild  idag en liten skalbagge 

 

Torsdagen den 23 juni 2016 kl. 19:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Torskburgare recept

 Igår fick jag inprovisera  för Mats sa vi borde fira Stickan och polarpriset.  Mats gillade ju laxburgarna, men jag hade portionsförpackade torskbitar.

 

 

 

ingredienser :

 

Sås 1

Gör såserna först till torskhamburgaren 

 • ca 1 dl gräddfil 
 • ½ påse Wild Union dip Sourcreeam OLW (smak av färsk ramslök) 

( Tyvärr har jag aldrig lyckats få tag i färsk ramslök fast vi bor i Ramsdalen)

Blanda ihop och låt stå

Sås 2 

 • 1 dl gräddfil 
 • riven färsk pepparrot efter smak
 • salt och peppar

En annan sås som jag brukar göra till lax i ugn som kan vara god till en torskburgare

 • 3 delar creme fraiche 1 del majonäs
 • 1 liten burk ishavsrom 
 • finhackad dill
 • italiensk salladskrydda

 

Torskburgare

Redskap Matberedare

 • 2 djupfrysta torskbitar
 • 1ägg
 • 2 charlottenlökar
 • 2 teskedar rivet skal från citron
 • finhackad dill
 • salt och vitpeppart 

 

Kör löken först och lägg sedan i finhackad dill och rivet citronskal.

Lägg i matberedare 

 

Tina torsken och torka av den  (annars blir torskfärsen för lös och svår att forma)

skär i mindre bitar och lägg  och kör  matberedaren tills den är färsen är porös

Skölj händerna i kallt vatten för då är det lättare att forma burgarna.

Det räcker till 4-5 små torskburgare som jag lägger på smörpapper som jag klippt till fem fyrkanter, då är det lättare att vända ner burgarna i stekpannan.

Jag stekte dem i en het stekpanna med en klick smör och lite rapsolja ungefär 2 minuter på varje sida.

 

Jag hade inget hamburgerbröd av surdeg hemma. Det handlade jag då barn och barnbarn var och hjälpte oss med trädgården.  Därför lade jag burgarna på varandra och Mats fick en extra. Det hade varit bättre att lägga sås även på det rostade brödet.

Jag hade extra sås bredvid för ramslöksröran var också god till spenaten.

 

Fredagen den 17 juni 2016 kl. 15:16

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Max Martin en vanlig kille från Ekerö.

 

 I kväll tar han emot Polarpriset. Det finns fortfarande många begåvade ungdomar  på Ekerö. Mitt barnbarn smittades också och började på högstadiet intressera sig för musik med sina kompisar. Efter gymnasiet fick mitt barnbarn vikariera  som musiklärare  i Tappströmsskolan då han tog ett sabbatsår innan han började plugga på en civilingenjörs examem.

Polarpriset gick till Max Martin vars namn är Karl Martin Sandberg född 27 februari 1971  i Stockholm en musikproducent och låtskrivare. Han har under namnet Max Martin producerat musik åt Britney Spears, Celine Dion, Justin Bieber och otroligt många världsstjärnor. 

 

Mats tyckte vi skulle fira Polarpriset och Stickan Andersson. Mats kände Stickan för de gick på folkskollärarseminariet samtidigt och spelade bridge ihop. De var båda intresserade av musik och Mats fick AT priset i Jazz. 

 

Jag sa om du vill fira Stickan och polarpriset. Vad  ska jag då göra i ordning ?

Sedan kom jag på att han gillade laxburgarna, men jag hade bara torsk hemma.

Kan man göra burgare på lax går det säkert lika bra med torsk. Så fick det bli.

 

 

Steker torskburgare

Receptet lägger jag ut i morgon som innehåller två lätta goda "såser" som var min egen komposition med ramslök. Ända sedan vi flyttade till Ramsdalen har jag letat efter Ramslök, men inte hittat en enda vild Ramslök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 22:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kan det vara tre haschplantor i kommunens plantering utanför polishuset?

Vi satte oss ner på en soffa utanför polishuset och beundrade kommunens blomsterarragemang. Sedan säger jag till Mats - Ser du att tre av plantorna liknar cannabis. Nej det kan det väl inte vara  svarade han. - Kanske någon tänkt skämta med kommunen och satt dem mitt i den cirkelrunda rabatten. De hade  planterats med jämna mellanrum. Jag hade varken mobil eller kamera med mig. Låna min mobil sa Mats och av kortet är det svårt att se för bilden blev så liten och misslyckad.

 

Igår var vi till polisen och hämtade nya pass, inte för att vi planerat någon resa, ibland reser vi var och en för sig. Jag tillsammans med min dotter eller Mats med sina döttrar. Numera har vi ingen som tar hand om Donna. Förut tog min son hand om både katter och hus då vi tog semester. Att lämna henne  till någon annan gör vi inte.  Efter hans död i augusti 2008 har vi endast varit borta ett dygn från katterna.  Vi har ALLTID kattluckan öppen med tillgång till mat och vatten som även andra katter uppskattar.

 

Samtidigt hörde jag efter på hittegods om någon hittat min designade silverhalsring i silver och gjorde en anmälan. Jag sa inget om mystiska växter utanför polishuset för jag kunde ju ha fel.

 

 

 Vaknade i morse till en ny dag  med Donna i knävecket. Jag balanserade på yttersta kanten av sängen. Jag gick upp för att skriva ett blogginlägg. Det dröjde inte länge förrän Donna hoppade upp på skrivbordet och lägger tassarna på tangentbordet. Jag får delita en massa treor som hon lagt tassen på. Hon fick min uppmärksamhet och vi pratade med varandra och hon vill bli kammad. Sedan lägger hon sig på stolen bredvid mig och somnar om igen. Vår vanliga morgonrutin och snart vill hon ha frukost med lite gräddfil. 

 

Vår fina pratsamma kloka  Donna. Ingen kan tro att hon fyller 16 år i oktober

 

Jag har bestämt sluta planera vad jag ska hinna med i trädgården varje  dag. Jag blir bara besviken för planeringen spricker hela tiden. Jag hade föresatt mig igår att rensa bort allt gräs som kväver det självsådda marktäckande penningbladen. De är så fina i färg och med gula blommor. Nu syntes de inte för allt gräs. Det var inte så lätt att ta bort gräs från de marktäckande penningbladen utan att skada dem. Svårt att komma åt bakom hammocken.  Jag har fortsatt lite idag, men Mats tyckte vi skulle se filmen "Ett rum med utsikt" på tv 1 kl. 13.45. 

 

En japansk dvärglönn planterade jag för en del år sedan tillsammans med penningblad. Om ett par veckor har  penningbladen växt vackert över kanten med sina limefärgade blad och gula blommor. 

 

Sommaren 2014 vet ni som läser bloggen hur olycksdrabbad jag var då jag låg på sjukhus i tre omgångar och fick rehabiltering av sjukgymnast och arbetsterapeut i hemmet.  Mats hade fullt upp att ta hand om mig. Det blev förödande för vår lilla trädgård för då tog ogräs över.

 

Vårt fågelbad på fot sprack i vintras så det kastade barnen. Jag hittade ett likadant på nätet som jag handlade. Nu får vi vara rädda om det och ta in det på vintern , men det höll  i sju år.

 

   

 

 

 

Onsdagen den 15 juni 2016 kl. 16:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Mitt i Haninge har testat badplatser i kommunen.

 Vi har ca 350 meter till Ramsjön där vi brukar ta ett morgondopp. I år har det inte blivit av än. 

 

Jag tyckte vårt bad  fick det bästa betyget av Mitt i Haninge. Innan hade de provat Rudans badplats som är lättillgängligt och Vendelsö gårds badplats. Vi har ju också en hel del havsbad,men Gålö hade bara 13 gradet till skillnad mot vår sjö Ramsjön som var varmast med 19 grader. De hade provat totalt 20 bad. De skrev om Ramsjön följande:

" En underbar liten sandstrand. Vattnet känns ovanligt friskt och rent för en insjö. Fin botten familjevänligt och tillräckligt romantisk för en första dejt. Bra läge för en mindre grillfest. Det är Haninges renaste badplats. Ramsjöns  badplats måste vara Haninges mest bevarade badhemlighet. Ramsdalsborna har ju pärlan helt för sig själva . Området har något av"Klippiga bergen" över sig."

 

Ja visst är det rent man kan välja  klippor eller sandstrand. Ramdalsborna städade nyligen området och badplatsen. Det var i slutet av maj Mitt i  provade badstränderna i Haninge.

 

 

Snälla ni som badar i Ramsjön lämna platsen som ni själva vill finna den. Det är en god regel och sluta kasta fimpar. Det badar många småbarn i sjön. Låt inte småbarnen springa  efter andmamman med ungar.

 

Nej  badplatsen är ingen hemlighet. Det är fler människor än Ramsdalsbor som  känner till vår badsjö som vi försöker hålla ren.  Ibland parkerar dom så vi blir instängda vid vår garageuppfart. Efter vårt hus börjar en privat väg som går till sjön. 

 

Egentligen skulle vi ringa journalisterna som testade baden efter skolavslutningarna. Då skulle det nog inte vara så rent längre. Förra året träffade jag en gammal dam  som plockade upp krossat glas vid klipporna mitt emot sandstranden. Själv tog jag bort en slängd pizzkartong och en tom ketchup flaska. Vi som bor här gillar inte då det skräpas ner.  Det var inte så smart av Mitt i att skriva att det lämpar sig för grillfest. När fulla ungdomar grillar är vi oroliga för skogsbrand.

 

 

En sommar hade de tänt en brasa på fasta träbordet. Moppar som kör på natten och ungdomar som skrålar som inte bor i området

 Detta gilar vi inte oförsiktghet med eld och ett förstört picknick bord vid sjön. Nu är det snustorrt tänk på det. Jag vågar inte ens grilla på vår tomt då vi bor vid torra ängar och skogen gränsar till vår altan.

Ja visst unnar vi andra bada i sjön om de tar med sig skräpet hem. Ibland får jag plocka skräp, burkar och flaskor på vår tomt som de kastar in bland buskarna. 

 

Söndagen den 5 juni 2016 kl. 18:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Handlat några plantor

 

 

 

Jag har sagt att i år ska jag inte odla något. Ändå kunde jag inte låta bli att åka  till Blomsterlandet och köpa tre olika sorters tomatplantor. En aubergine (äggplanta) och physalis planta samt ett par vita tobaksplantor. Mina kryddor timjan och salvia klarade inte denna vinter. De har ju klarat flera vintrar med hjälp av mikroduk och att de står intill väggen. Ja salvian brukade blomma. Det kommer inte några nya blad så nu ersätter jag dem med nya. Jag har jord kvar för kryddväxter och de nya växterna har fått större krukor  och bra jord att växa i.

 

Blommande salvia, men nu är den död  och jag ska plantera en ny salvia.

Den franska dragonen nedan har klarat sig i många år mot alla odds.

Vi hade turen att hitta  fina Hortensior på ICA kvantum för bara 59 kr styck som ska sättas i krukor. En av dem har jag satt i en kruka på trappen i rhodedendronjord. I den jorden  trivs de bäst.  Dessa kommer att stå på framsidan av vårt hus där vi främst har kvällsol. Innan frosten gräver jag ner Hortensiorna i trädgården tillsammans med Rhodedendronbuskarna så blommar de om varje sommar.

 

Statistiken

Ja den första i varje månad får vi statistiken från zoomin över antal unika besökare. Jag hajade till då jag knappt varit inne på min hemsida i maj nånad. Jo jag hade skrivit sex blogginlägg i maj. Jag har lite dåligt samvete att jag inte hunnit läsa och kommentera zoomin vänners blogginlägg så jag har nog missat en del. Ber om ursäkt för det. I April hade jag 2661 besökare,  i maj hade besöken ökat till 3144. Jag har inte hunnit analysera vad det beror på. De läser oftast gamla blogginlägg genom att googla på något ämne. Jag har istället varit mer aktiv på facebook i olika grupper.

 

 

Söndagen den 5 juni 2016 kl. 14:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Kontroversiell utrikesminister besöker Sverige

 

Lidingö stadshus på denna bild var det inga poliser , men idag var det massor

 

 

Dottern ringde och undrade om jag visste varför det var sånt stort pådrag av poliser utanför Lidingö Stadshus. Du får ringa din väninna som är polis sa jag. Jag kunde bara gissa. Eftersom Irans ambassad ligger på Lidingö kan det vara den kontroversiella urikesministern från Iran Mohammad Javad Zarif som besöker Lidingö.  

 

Jag läste i tidningen idag att han besöker Sverige. Tidigare  idag träffade han Stefan Löwen och Margot Wallström för stt diskutera bilateralt avtal mellan länderna.

 

Det har tidigare varit sanktioner gentemot Iran.

FN har uttalat sig nyligen att piskning förekommer regelbundet i Iran och klassas som tortyr, säger FN-talesmannen Rupert Colville som har uppmanat  Iranska myndigheter att upphöra  med detta brutala  straff  som ibland är offentliga.

 

Artikeln var skriven av Gunilla von Hall 1 juni 2016 SVD

" Nästan hundra (99) piskrapp till studenter som firar studentexamen. Flickorna var inte korrekt klädda. Flickor och kvinnor är mest utsatta och kan straffas för sådant att de inte bär slöja, eller har sex och inte är gifta. Över hundra pisksnärtar  till gruvarbetare  som protesterar mot att kollegor avskedats." Är konkreta och bevisade exempel.

Varför tar vi emot Irans utrikesminister?  

Jo det har samtalats om bilaterala  avtal. Kanske kan Sverige börja exportera till Iran. Vad det nu kan betyda.

 

 

 

Onsdagen den 1 juni 2016 kl. 18:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

I förra veckan åkte vi till Västerhaninge och tittade på ett seniorboende.

 Så här såg det exteriören ut!

Entré

Alla 48 lägenheterna har utgång till trädgården som hade en klimatanläggning och det var lätt att andas i trädgården.

Det var kojfiskar i dammen. Här umgås man om man vill och ingen blir isolerad. De boende skulle i midsommar ha knytis i trädgården. Det fanns två stora pussel i trädgården i en hörna, boulebana, och de som bodde längst ner hade uteplats i trädgården oc på utsidan

Lägenheterna kostade 1.5 mkr och avgiften var ca 5000 kr per månad och då ingick värme, vatten, bredband och skötsel av trädgården.

 

Onsdagen den 1 juni 2016 kl. 09:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Laxburgare är riktigt gott

 Vi har alltid portionsförpackade laxbitar i frysen. Ibland gör jag fisksoppa, grillar eller steker som laxkotlett och jag brukar röra ihop en sås på majonäs, gräddfil, dill och en burk rom. Denna gång ville jag testa något nytt

Igår ville jag testa att göra laxburgare och det blev jättegott. Kan rekommenderas!

 

Det går att göra en snyggare uppläggning än vad jag gjorde och det räckte till en och en halv burgare till oss.

 

 

Ingredienser 2 personer

 

2 charlotten lökar

2 styckfrysta laxbitar (tinas och torkas torra med hushållspapper)

Flingsalt

Vitpeppar från kvarn

1 ägg

finhackad dill

 

Körde charlottenlökarna i matberedaren

Skar laxen i bitar

körde laxen och den finhackade dillen i matberedaren

blandade ner salt och viteppar och ägg och körde yterligare ett varv på matberedaren.

 

Spola händerna i kallt vatten och forma till hamburgare

lägg på smörpapper (fastnar annars på skärbrädan) lägg burgarna i en het stekpanna med lite smör. Stek ett par minuter på varje sida

 

Sås

Gör först i ordning och blanda lika delar philadelfiaost och gräddfil

och rivet skal av citronen och finhackad dill

 

Riv skalet av en stor halv citron och droppa i lite citronsaft

 

Servera på en rostad brödskiva bredd med vitlökssmör

färsk spenat underst och såsen samt sallad eller bara fäskpotatis och såsen

 

Vi grillade laxburgare både på stekplatta och kolgrill då barn och barnbarn var här och hjälpte oss med trädgården. Det var första gången jag åt laxburgare.

 

Vi har undvikit att grilla den senaste tiden då vi bor bredvid skogen i Tyresta och det är väldigt torrt i markerna.

 

Onsdagen den 1 juni 2016 kl. 08:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Morgondagens seniorboenden med medelhavsklimat finns redan i Sverige

  Jag drömmer om ett medelhavsklimat i Sverige året runt. Nu vet jag hur jag vill bo och det är faktiskt möjligt idag att få det utan att flytta utomlands.  Jag tror att fler än jag som bor i hus med fin trädgård vid en viss ålder börjar känna oro för underhåll av huset. En trädgård innebär mycket jobb, som nu börjar kännas övermäktig. Dessutom en trädgård som vi bara njuter av under sommarhalvåret.  

Förra sommarens hagelskurar var inte roliga

 

Att flytta in i en lägenhet är inte vad vi drömmer om. Dessutom kostar lägenheter inom Stockholmsregionen fantasisummor.

 

Detta är ett seniorboende med tre olika trädgårdar japansk, medelhav och tropisk som är klimatreglerad med en jämn temperatur året runt. Alla lägenheter har balkong ut mot trädgården och balkong eller uteplats på utsidan av huset.

  

Det vi vill ha om vi flyttar eller någon av oss blir ensam, eller om vi inte orkar behålla huset, är främst en lika bra livskvalitet, ja kanske  bättre än vi har nu till en rimlig kostnad.  Är det möjligt? Jaa det är det!

För tolv år sedan var det helt rätt att köpa det hus vi bor i idag nära naturen. Nu är det dags att tänka om.

 

Jag satt och googlade och funderade på om jag skulle kunna tänka mig bo någon annanstans än Lidingö där jag har min dotter.  Där bodde jag i nästan 50 år av mitt liv.

 

Bild på Boviera seniorboende i Sala

Jag har även starka band till Sala där mina föräldrar och min bror är begravda. Jag har kusiner och brorsbarn som bor där. Mina första sju år bodde jag i Sala och Möklinta. Mats systrar bor i Köping, Mats har inga syskon kvar i Stockholm. Sala är en fin liten stad där mina förfäder bott sedan urminnestider. Först trodde jag att det var bara i Sala man kunde bo så här fint, men dessa seniorlägenheter byggs i hela landet. Vi såg att det även finns ett likadant boende  i Västerhaninge som vi ska titta på idag. Lägenheterna är sålda innan de är inflyttningsklara. I Sala fanns det en lägenhet kvar. Dessa Boviera Husen har alltid 48 lägenheter tvåor och treor. Vi är intresserade av en trea på 87 kvm med öppen lösning mellan kök och vardagsrum med uteplats.

 I Sala var insatsen 1.490.000 mkr och en avgift där värme och vatten samt bredband och skötsel av trädgården ingår på 4500-5000 per månad.

 

  Silvervallen, Centralt, Sala - Fastighetsförmedlingen för dig som ska byta bostad http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/

 

Måndagen den 23 maj 2016 kl. 11:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Koltrastkonsert

Under eftermiddagen har Mats och jag suttit och löst kryss i solen på altanen och en koltrast höll konsert för oss på vår gamla TV antenn.  Jag kollade om liljekonvaljerna slagit ut, men det tar nog en vecka till. Skogsviolerna blommade för fullt.

 

 

 

Det har varit mycket sista tiden med födelsedagar och begravning och snart fyller även mitt barnbarn Wiktor år om några dagar. I veckan hade vi bjudit hem Mats ungdomskamrat för vi har alltid mycket att prata om. Jag bjöd på kycklingsallad som var uppskattat. Han är konstsamlare och intresserad av konst och jag visade bilder på den förstörda konsten som låg i rivningsmassorna. Han kände till konstnären som gjort konsten i Högdalens fd skola. Upprörande tyckte han också.  

Han lärde mig ett knep att se skillnad på äkta akvareller eller kopior. Jag hade en Brusewits med en äkta signering. Om man tittar i lupp så ser man små prickar och då är den kopierad. Vi hade en heldag och umgicks intensivt i åtta timmar och pratade hela tiden. Han fick med sig en dogybag hem då vi plötsligt upptäckte att klockan var åtta på kvällen.

 

Lördagen den 21 maj 2016 kl. 18:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Jag och saknar promenaderna i skogen med alla katterna.

 Länk till skogspromenad

 

weismann.zoomin.se/V2726153.mp4

 

 

Ska du sitta hela dan vid datorn? Nu får du sluta annars sätter jag mig på bokstäverna! Den minen kunde katterna visa.

Vi vill gå på skogspromenad!!!  Det var alltid Fritz till en början  som signalerade då han tyckte vi skulle gå ut i skogen. Okey då! 

Donna var uppmärksam och visste när det var dags för en skogspromenad för då satte jag oftast på mig stövlarna. Då satte hon sig vid dörren och det lärde sig brödernat för de ville gärna  följa med.  I slutet av Fritz levnad ville han gärna gå på promenad, men orkade inte utan vände hemåt efter 100-200 meter in i skogen.

Det är viktigt att hålla ihop som en flock i skogen. En gång såg vi en räv i skogen, men den blev rädd för oss och sprang sin väg.

 

 

Donna brukade springa i förväg och gömma sig under en gran. Hoppade fram och skrämde kattpojkarna. Det var en lek hon lekte med vår skogskatt Elliott för hon ville att han skulle jaga henna. Fritz och Fridolf blev jätterädda.

Fridolf

Donna 

Fridolf och jag hittar svamp

Iband hittade  vi svamp och då kunde katterna ligga och spana och dofta medan jag plockade svamp.

 

 Det finns faror i skogen och i skymningen kommer älgarna fram och jag  är rädd för dem för de är så hiskeligt stora. Katterna brukade ligga i säkerhet på garagetaket och spana in i skogen.

 

Det var vår skogskatt Elliott som Donna l

 kände sig trygg med som lärde Donna  att det var inte farligt att gå skogspromenader. Kom det en hund satte sig Elliott och stirrade på hunden helt orädd, då vände hunden och försvann illa kvickt. 

 

 

 

Tisdagen den 17 maj 2016 kl. 14:29

Katterna | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Alla hästarna hemma på ATG

 I lördags fick vi för oss att spela på hästar som vi aldrig gjort tidigare. Kanske vi har nybörjartur sa jag till Mats. Vi skulle egentligen köpa varsin Dubbeltriss, men de som stod före oss i kön köpte  "Hästsvansar" eller "Alla hästarna hemma" Det fanns en massa system att välja på vi valde "hästsvansar" eller om det hette hästsvansen.

 

Vi satte oss förväntansfulla framför vår TV kl 18.00 i lördags  med en soda Campari och dippade selleri, morotsstavar och gurkstavar. Laddade för lite spänning, riktigt mysigt. En efter en  hade vi rätt häst som som vann. När det var en häst kvar frågade jag Mats hur många rätt måste man ha. Han var lika osäker som jag. När den sjunde hästen sprang i mål hade vi sju rätt.  Då måste vi ju vinna något. Fantasin skenade iväg och dollartecken lyste från mina ögon sa Mats. Jag lärde mig att inte tro att det ger miljoner bara för vi hade sju rätt när det är ett system. Vi vann 95 kronor fast alla hästarna var hemma.

 

Något mer spel på hästar blir det nog inte för oss i fortsättningen. Vi själva har noll koll på vilka hästar som kan vinna ett lopp.

 

 

Torsdagen den 12 maj 2016 kl. 20:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Från 20-årsfest igår och begravning idag 11 maj i Djurgårdskyrkan

 Du som har facebook kan hoppa över detta blogginlägg. I tisdags firade vi barnbarnet som varit i Australien och jobbat på en vingård och varit på Bali och avslutade sin resa i Thailand nyss hemkommen till  sin 20-årsdag. Vi kom inte i säng förrän halv två på natten.

 

 

Klockan 11.00 idag var vi på begravning i Djurgårdskyrkan som ligger mitt emellan Gröna Lund och Skansen.

En fin och ljus begravning, men alltid lika tråkigt då fina vänner går ur tiden. En vän som levt ett långt och innehållsrikt liv. En tavla skänkt av Pris Eugen ovanför altaret.

 

Jag har aldrig observerat att det låg en kyrka bredvid Gröna Lund  mitt emot Skansen.

Gästerna bjöds på lunch på Lilla Hasselbacken. Djurgårdskyrkan byggdes 1828 av John Burgman, skeppsredare och varvsägare. Kyrkan tillhör Oscars forsamling. Byggnaden har använts som skola och under en tid på 1830-talet som kolerasjukhus. Från början var det alltid gudstjänster från på söndagarna. Byggnaden har varit föremål för skiftande öden, varit hotad av rivning och försäljing. Kyrkan används för gudstjänster , bröllop, dop, begravning samt för aktiviteter anordnade av församlingen.  Övervåningen används som församlingssal. Tidigare präst eller kyrkvaktmästare bostad på övervåningen. En vacker målning över altareret som skänkts av prins Eugen och i fönstren Mårbacka pelargoner i Waldemarsudde krukor. Det fanns inga traditionella kyrkbäkar i byggnaden. Några nyfikna turister tittade in, men då de såg kistan och de flesta som var klädda i svart till begravning bad de om ursäkt.

 

Onsdagen den 11 maj 2016 kl. 22:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Praktiskt med en cabriolet vid köp av en två meter hög palm

Mats kom hem  med en två meter hög palm idag. Han tyckte det skulle bli  lite mer medelhavs känsla på vår altan. Innepalmerna tål inte sol, men det gör den här kanariepalmen som klarar även några minusgrader.  Han stack iväg igen och kom hem med en till. Jag undrade var ställer vi dem på vintern? Vi har ju både citronträd och en Bouganvilla, fikonträd och olivträd. Huset är stort så det löser sig alltid. Nu är det sommar och fullt av citronfjärilar i trädgården och jag såg en sorgmantel fjäril. Kanske har den överlevt i våra fjärilsholkar med bark i.

 

 

Tisdagen den 3 maj 2016 kl. 20:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Fågelbad och fågelholk gillar fåglarna i vår trädgård

 Jag skrev på facebook "Fåglar inpå knuten" och lade upp en gullig bild på en Blåmes som jag fotade igår. Jag såg också att en blåmes flög ut från en av våra holkar. Den hann jag inte fota. Nu har jag ställt kameran på ett stativ riktad mot den holken medan jag löser dagens kryss ute med ett öga på holken.

                  Gårdagens bild 2016-04-25                 Denna bild är inte från 2016

 

Stor brist på holkar i området där vi bor

Varför blir bilderna så små numera på zoomim.

Klicka två gånger i galleriet på bilden blir den större

Vad betalar man för om man vill visa bilder i bloggen?

 

Vi har nyligen ställt upp våra två fågelbad som den lilla söta fågeln uppskattade.

Fåglar vill gärna ha ett bad även om det inte är långt till Ramsjön där änderna brukar vara på sommaren. Jag har inte kollat om gräsandhonan ligger på ägg i år. Ska visa några bilder ur galleriet.

 

 

 

 

 Igår satt jag ute och läste då det inte snöade och njöt av de korta stunderna då solen tittade fram. Iakttog ett rådjur som stilla gick och betade på långt håll vid ängen, en pastoral idyll tänkte jag, måste hämta kameran. I samma ögonblick kommer två stora hundar rusande ut ur skogen och mitt hjärta hoppade upp i halsgropen som man brukar säga. Efter kom en skrikande matte som trodde hon hade pli på sina hundar. Det var en hona/get kanske ska hon föda Kid i maj eller juni. Hon hann undan hundarna för lite lydiga var hundarna tack och lov och geten klarade sig utan skador. Matte kopplade sina hundar.

En rådjursget föder sina Kid på ängarna väl gömda i högt gräs, kanske är det samma hona varje år som ser ut så här. Naturen är så fin, men nu kommer en tid då hundar ska hållas under noggrann uppsikt.

 

 

 

 

Tisdagen den 26 april 2016 kl. 14:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Bortsprungen katt i Handen i mars 2015

 

Nu i april är julrosorna utslagna. Undrar varför de heter julrosor, men i varmare länder kanske de slår ut till jul. De senaste två veckorna har jag haft besök av en katt som är väldigt lik Donna men är helt svart. En väldigt skygg och hungrig katt. Kommer in genom kattluckan, eller då altandörren är öppen. Kollade på facebook om det var någon bortsprungen katt i Haninge. Det försvann en honkatt i mars 2015 i Handen okastrerad, ej öronmärkt eller chippad, inget halsband. En sådan katt hade setts på skyttens väg i Brandbergen, inte långt från oss genom skogen. Förra året i mars blev hon antagligen jagad av okastrerade hankatter. Den katt som jag observerat är mycket lik katten på efterlysningen. Jag tror katten kommer tillbaka hit. Ringde ägaren som tappat hoppet.

De ska ta sig hit och spana och ropa på katten. Hoppas det är rätt katt. Bild på den efterlysta katten som försvann från Haden i mars 2015. Kanske har hon fått kattungar. En mycket stressad och skrämd katt som ägaren beskriver som mycket social, men har den inte haft ett hem sedan mer än ett år tillbaka och råkat ut för elaka människor förstår jag att hon är skygg.

 

Söndagen den 24 april 2016 kl. 02:40

Katterna | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Nässelsoppa är gott och nyttigt! Nu ska de plockas.

 Nu är nässlorna som bäst att plocka. Fina spröda nässelskott. Jag plockade nässlor till en soppa för oss idag. Det är så otroligt gott!  Det ska vara pocherade ägg i soppan. Ett Sauvignon Blanc vin passar bra till soppan.

Jag vill gärna dela med mig av detta goda recept. Mats hade vid sin kompost på Lidingö en massa nässlor och jag hittade ett gammalt recept. Jag  har jag gjort soppa varje år i april. Vi brukar längta tills det är Nässeldags. Soppan blir härligt grön som inte framgår av bilden.

Nässelsoppa med pocherat ägg

 

      Jag brukar plocka 2 liter nässlor till soppa för 4 personer med tunna  plasthandskar
       Sköljer nässlorna i kallt vatten i en stor bunke eller i diskhon
        Behåll handskarna på och plocka bort skräp

 Spola sedan nässlorna i ett durkslag om det var sandigt där de växte.  

 

Ingredienser för 2 personer:

1 liter späda nässlor

1 liter vatten (Hälften att förvälla nässlorna och resten till buljong)

1 charlottenlök  (eller en liten bit purjolök)

 1 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond 

2 dl grädde

3-4 msk Maizena redning tills soppan har lagom konsistens

1 msk Kycklingfond    ( eller buljongtärningar)

2 ägg pocherade

Rädisa eller gräslök att garnera med

Krydda med salt peppar och lite muskotnöt (krm)

Gör så här:

Förväll nässlorna i 5 minuter med 1 liten charlottenlök, eller ( en liten bit purjolök)

Spara vattnet som nässlorna kokat i och häll över det i en annan kastrull genom durkslag och krama ur vattnet från nässlorna med en träsked

• Låt det varma vattnet koka en stund så reduceras vattnet

Mixa de förvällda nässlorna och löken i en matberedare, eller mixer. ( Man kan också finhacka nässlorna)

Koka upp resten av vattnet och häll i grönsaksfond och kycklingfond och häll i det kokande nässelvattnet  

Bräsera lätt de mixade nässlorna och löken med smör i en kastrull

Häll över buljong ,nässelvattnet  på de mixade nässlorna och löken

Späd soppan med grädde och koka upp

 

• Red med ljus Maizena redning,( Maizena redning  som man kan hälla rakt i kokande vätska eller såser soppa utan att det blir klumpar).

• Ca 1-2 dl matlagningsgrädde, smaka av soppan så det inte är för lite eller för mycket salt. Moderera med grädden

 

POCHERADE  ÄGG 

Fyll en panna med vatten i botten och ta 1 tsk salt och en matsed  ättika 12 procentig

• Knäck ägg i en kopp och låt ägget sakta glida ner i det stilla sjudande vattnet

• Äggen sjudes i ca 5 min om man vill ha en lös eller hårdare äggula. Ta upp med hålslev och lägg i tallriken med soppa.

• Strö på finhackad gräslök eller fint skivad rädisa.

 

När jag bjuder på Nässelsoppa frågar mina vänner om det är brännässlor.Vår gäst ville känna med fingret om nässlorna fortfarande brändes. När jag letade recept på nätet kunde jag inte hitta något 1995. De flesta recept liknar det jag gjorde då numera.

Jag bjöd min amerikanska sysslings familj med vuxna barn på soppan då de bodde hos oss i 10 dagar. En av sönerna  frågade vad det var och jag  sa burning nesselsoup. Han såg chockad ut men utbrast då han smakat delicious. Idag tog jag ytterst lite torr sherry i soppan, men jag märkte ingen skillnad. Det kanske var för lite sherry.

 

Alla jag bjudit på nässelsoppa, oftast som förrätt blir gästerna förvånade att det är så gott. Nu blir det allt vanligare att bjuda på Nässelsoppa. Jag ska nog plocka mer och frysa in. Ut och plocka nässlor i helgen så får du en hälsosam injektion.

 

 

Fredagen den 22 april 2016 kl. 21:51

Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Nu har vi i Södermanland fått en hertig som heter Alexander

 Alexander, Erik, Hubertus, Bertil, Hertig av Södermanland

Namn efter morfar och farfar och prins  Bertil. Alexander och hertig av Södermanland var lite otippat, men läser man det gamla testamentet är det solklart.


Testamentet om Stenhamra slott i Södermanland

Kungen arrenderar av staten Stenhammars slott sedan 1966 som ligger i Södermanland. Innan dess arrenderade prins Wilhelm huvudbyggnaden. Den omfattande egendomen tillföll svenska staten 1903 i enlighet med Robert von Kraemers testamente. Ur testamentet framgår:

 

 • Att huvudbyggnaden skall arrenderas ut till en manlig avkomma ur släkten Bernadotte, med företräde för hertigen av Södermanland, om någon sådan finns. 

(Ja nu finns ju hertig Alexander av Södermanland)

Testamentet stipulerar att arrendet skall uppgå till 1000 kronor om året. Fram till 1965 beboddes Stenhamra av prins Wilhelm. Vår kung dåvarande kronprins, och sedermera Carl XVI Gustav  övertog arrendet av slottet 1966. Den 5 oktober  2009 invigdes Stenhammars naturreservat på 190 ha mark och vattendrag. Testamentet stipulerar att arrendet skall uppgå till 1000 kronor om året.  Den 5 oktober 2009 invigdes Stenhammars naturreservat, som omfattar 190 ha mark och vattendrag.  Det är bara huvudbyggnaden som arrenderats vad jag förstår. 

Jag antar att arrendet räknats upp till dagens penningvärde.

Södermanlands landskapsblomma Vit Näckros

 

Vem var friherre  Robert von Kraemer som skrev testamentet ?

 

Stenhamra slott har anor sedan 1300-talet som mestadels bebotts av idel ädel adel. Efter förfall under 1700-talet renoverades slottet i början av [1]

1800-talet och köptes av Grosshandlare Anders Petter Söderberg. Dottern Maria Charlotta  ärvde sin far. Dottern gifte sig med 1824 med friherre Gabriel Robert Fredrik von Kraemer som blev landshövding. Deras son hovmarskalk Robert Kraemer ärvde slottet 1870. Liksom sin morfar lade han ner stor möda på att förbättra godset. 

 

 

Torsdagen den 21 april 2016 kl. 14:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Laxpudding för två personer enkelt och gott

 

 

Jag hade ingen ugnsform med höga kanter för två personer, men då dög min gamla sockerkaksform.

 

Recept 2 personer

6-7 små fasta färskpotatisar (om det är säsong)

2 djufrysta laxbitar portionsförpackade

1 liten gul lök

1 knippe dill

1 påse färsk spenat

salt och peppar lite muskotnöt på spenaten

1,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

3 ägg

 

smörj formen med smör 

skär laxen i tunna små skivor innan den är helt tinad

skär potatisen med skal i tunna skivor

hacka dillen

skär löken i tunna skivor

fyll formen i botten med potatisskivor

varva med lax, färska spenatblad, dill, lök, potatis och kryddor avluta med ett lager potatis

blanda 3 ägg med grädde och mjölk och vispa ihop lätt som hälles i formen

sätt in i 200 graders ugn

Tiden beror på om man har en varmluftsugn eller inte

Jag gräddade laxpuddingen i ca 1 timme och mot slutet lade jag på folie för att den inte skulle bli för mörk i färgen.

Strö på dill på gratängen

Serverade den med skirat smör, Cesarsalladsblad, färska salladsblad och körsbärstomater samt citronklyftor. En jättegod rätt som räckte för två personer till både middag och lunch.

 

Onsdagen den 20 april 2016 kl. 06:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Barn och barnbarn ställde upp och hjälpte oss med trädgårdsarbete.

  Oj vad mycket det blev gjort i vår trädgård under lördagen. Paradisäppelträdet blev beskuret. Det har nog aldrig gjorts. Mats döttrar med sina respektive och tre vuxna barnbarn jobbade otroligt effektivt. Det krattades och altanen skurades. Två döda trädstammar sågades bort. Dels blev det ett lass med släpkärra av gamla hårddiskar skärmar, TV- apparater, kopieringsapparat och annat skrot gick till återvinnigen. Dels ett lass med trädgårdsavfall  Har man gott om biutrymmen blir det lätt att samla på sig för mycket grejer som inte fyller någon funktion längre. Regnade gjorde det, men med rätt kläder var det inget hinder att jobba. Barnen bjöd oss på grillade hamburgare och laxburgare, halomi, sallad och tillbehör.

 

 

En välbehövlig paus och matrast i regnet för barn och barnbarn

 

 

Onsdagen den 20 april 2016 kl. 05:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Min hemsida ser annorlunda ut idag.

 Jag brukar ha svart bakgrund och vit text. Skriver jag ut ett inlägg blir bakgrundstexten svart med vit text. Då blir det mycket svart färg som snart tar slut i färgskrivaren när jag skriver ut ett blogginlägg. Mats kom med ett förslag att vissa  blogginlägg var värda att spara och skriva ut. Jag har haft bloggen sedan mars 2009. Under dessa sju år har mycket hänt och en del är värt att spara. Därför har min hemsida förändrats tillfälligt.

 

Onsdagen den 13 april 2016 kl. 22:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Björktrast

 På Lidingö hade vi många björktrastar, som tidiga mornar tog sig ett dopp i vår damm. Där vi bor nu är de inte särskilt vanliga. Blir glad då jag ser någon för jag hade nästan glömt hur de ser ut. 

 För visst är det väl en Björktrast?

 

Söndagen den 10 april 2016 kl. 18:59

Fåglar | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Idag vet vi knappt var vi har våra barnbarn i världen

 Nu är det vår då Mats fyllt år. När vi satte oss till bords ringde barnbarnet Axel från Australien via messenger. Det kändes som han var med vid bordet.

Axels pappa och morfar pratar med Axel, ja hela kusin- och syskon skaran pratade  med Axel.

 

Ja tekniken har gått framåt sedan morfar var ung, likså resandet i världen bland svenska ungdomar.

 Jag följer barnbarn och mina sydkonbarnbarn på facebook. Min systers barnbarn är i Borneos regnskog och räddar orangutanger genom praktik i fem veckor sista året på gymnasiet. Jag förmedlar information och bilder för syrran har inte facebook.

 

Denna bild ska jag ge till min syster från hennes barnbarn till släktgalleriet.

 

I torsdags ringde barnbarnet Hampus på väg till USA och sa att barnbarnen hade pratat ihop sig att i mitten av April skulle de komma och hjälpa oss i trädgården absolut bästa presenten. 

 

På söndagen hörde vi på nyheterna att det varit en kraftig jordbävning i Stilla havet då Axel var på väg till Bali i Indonesien.  Det utfärdades en Sumanivarning.  Vi andades ut då sumaniivarningen drogs tillbaka.

 

 

Söndagen var en mulen och trist, visst blev det mycket disk efter en lunch med soppa på fisk.

 

 

 

 

Tisdagen den 5 april 2016 kl. 22:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Fisk-och skaldjurssoppa för 10-15 personer

 

Jag var nervös för att förstöra soppan, för jag har aldrig gjort en fisk-och skaldjurssoppa för 10-15 personer. Jag blev glad att så många tog om flera gånger eftersom det var mycket soppa. Det var inte så lätt att översätta mitt egna recept från två portioner till 12-15 personer. Dessutom var det in i det sista inte riktigt klart hur många vi skulle bli.

 

 

En 10 liters kastrull behövdes

 

Mitt recept bygger på ett recept för 4 personer som jag såg på Mitt Kök som jag modifierat. Jag har lagt till tomatpuré och jag brukar ha musslor. Jag hade tänkt att köpa ett nät blåmusslor, men det var slut så jag tog en burk musslor i spad. Hällde i musslorna sist tillsammans med räkorna som bara ska bli varma.  Jag använde Cayennepeppar i stället för chili. Jag hade glömt att köpa chili och jag tror man kan använda tabasco också för att få sting på soppan. 

 

Se Mitt Kök tillagningen

Mitt kök: Saffransdoftande fisksoppa - TV4 - YouTube https://www.youtube.com/watch

Gör så här:

 

Eftersom det var så mycket och många ingredienser till soppan gjorde jag grunden i förväg. Gästerna skulle komma på lunch 13.30 lördag. På fredagskvällen slantade jag morötterna tunt, hackade vitlöken och strimlade purjolök och fänkål, skar den tinade laxen och torsken i kuber. Skalade räkorna. Fisken och de skalade räkorna lade jag i kylen i varsin plastpåse till dag 2. 

Skar potatisen i bitar (Behöver ej skalas) Läggs i grundsoppan dag 1

 

 

Dag 1

Ingredienser

 • 1½ stor purjolök (Använde inte det gröna på purjolöken) 
 • 2 små fänkål 
 • 5-6 klyftor vitlök 
 • 2 lagerblad
 • 5-6 medelstora morötter 
 • 4-5 påsar saffran
 • smör och olja till bräsering av purjolök, morötter, fänkål, lagerblad, vitlök och saffran 

 

Bräserade ingredienserna i omgångar i en stekpanna som gick ner i kastrullen. Sköljde ur stekpannan med lite vatten som fick gå i kastrullen

Inget får brännas ska endast mjukna.

 

Därefter går nedanstående ingredienser i kastrullen 

 • 3 msk hummerfond 

   

 • 3 msk fiskfond
 • 8-10 små färskpotatisar i bitar (köpte egyptisk på ICA tvättade i dricksvatten) Ska ej bräseras
 • knappt en halv tub tomatpuré
 • ca 4 dl Fond på räkskalen (från 1 kg oskalade räkor)
 • Pressad saft från 2 apelsiner och tunt rivet skal från det yttersta av skalet på apelsinen
 • 8-10 dl vitt vin
 • 10 dl uppkokat vatten

Koka upp så alkoholen reduceras. Ingredienserna gottar ihop sig över natten. Ställde ut grundsoppan med en tyngd på locket för vi har många vilda djur där vi bor. Låt grundsoppan svalna innan den ställs i kylskåp. Har du balkong kan man ställa den där så länge det är svalt på nätterna.

 

Dag 2

Jag tog fram kastrullen 1 timme innan gästerna kom. 

 

Häll grädden i kastrullen och koka upp. Späd soppan om det behövs med fiskfond 1,5 msk per 5 liter vatten, eller krydda mer. Tänk på att fisken som ska i grytan ska saltas och peppras. Jag använde flingsalt nymald vitpeppar

 

Ingredienser:

 • 1 liter grädde
 • 1,2 kg lax (Jag köpte portionsförpackad djupfryst fisk)
 • 1 kg torsk djupfryst portionsförpackad
 • Salt och peppar
 • Dill, gräslök, persilja vad du tror gästerna gillar strös över av gästerna vid bordet 

 

Finhacka dill, persilja och gräslök som serverades vid bordet i tre skålar till soppan strax innan den serverades.

 

Jag köpte tre burkar Lohmans Lime Aioli som serverades i en skål bredvid soppan. Jättegod till soppan. Serverade bröd att doppa i soppan. En Grevéost och en Brietårta med druvor stod på bordet för den som ville ha det till brödet.  Var beredd på att gästerna tar om av soppan flera gånger om man gör mycket soppa som jag gjorde och flera frågade efter receptet.

 

Två barnbarn kom lite senare så jag hade sparat fisk och räkor och värmde upp soppan igen och lade i räkorna och fisken. Då var vi redan inne på tårtan när de anlände. Soppan hade en rykande åtgång. Vi har kvar som vi ska äta till lunch idag

 

Tog fram en Bourgogne för dem som inte körde bil. Även en kartong vin samt cider, lättöl och starköl.

 

I present fick Mats  goda delikatesser,ostar, kallskuret från Spanien och riktigt goda viner rödviner. Sedan tog jag ett gruppfoto på alla på trappen.

Det vågar jag inte lägga ut på nätet. Jag vill alltid fråga först och det glömmer jag alltid.

 

 

Måndagen den 4 april 2016 kl. 16:10

Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Ringduva på grillen och ett steglitspar,domherrinna

 

Ringduva på grillen 

Vi äter inte duvor om du trodde det, men det var tur att grillen inte var het.

 

Nu är det verkligen vår för jag såg ett steglitspar igår. Tyvärr hann jag inte få fram kameran, men istället kom det en vacker domherre som jag fotade den fick jag en bild på. I påskas kom ringduvorna tillbaka. Det var ovanligt tidigt. Det här året har jag inte hunnit med att fota det strävsamma gamla paret. Jag kan inte sluta undra var de har varit från mitten av oktober tills nu. Idag såg jag även Rödhaken. Bilderna på de andra fåglarna har jag tagit förra  året

    

Steglits

 

 

 

Det är bara Domherre som övervintrar här.

Nu måste jag sätta fart och planera inför  Mats födelsedagslunch. Ett barnbarn är i USA och ett annat är i Australien så vi blir lite färre än vanligt bara 11 personer. Ha det bra på Zoomin

 

Fredagen den 1 april 2016 kl. 22:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Fest för många då behövs en stor kastrull.

 

 

 Denna kastrull ska fyllas med fisksoppa för 11 personer. Tycker gästerna om soppan så lägger jag ut receptet.

Idag ska handlas lax, torsk, hummerfond, fiskfond, räkor, saffran,

blåmusslor om det finns. Vitt vin, fänkål, purjolök, morötter, potatis, grädde, pressad apelsinjuice. Dags att skriva en lång lista 

 

Världens skämt på TV 4 på fullt allvar berättar Jonas Wahlström att elefanturin är ett supergödningsmedel som gör att blåbär blir stora som en fotboll, enorma rädisor som tagits fram på Lantbruksuniversitetet. Han hade tagit med en rädisa och ett blåbär. Det måste ju vara ett aprilskämt!  

 

Tur att Mats föddes den 2 april för annars hade det varit ett aprilskämt.

Den 2 april 2004 hade han bjudit in 50 personer och jag gjode middagen lax i ugn och dubbelmarinerad oxfilé! Potatisgratäng tog jag från catering.

 Bilder från 2004 den 2 april

 

Buffe då Mats fyllde 75 år

 

Själv rymde jag med dottern till Prag då jag fyllde 70 år.

När jag fyllde 60 år överraskade Mats mig med en fest och maten kom färdiggjord.

 

 

Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Fisk-och skaldjurssoppa

 Mats fyller år den 2 april och har bjudit in våra döttrar med makar, samt barnbarn och barnbarnsbarn på lunch. Jag har ingen aning om hur många som kommer. Jag har tänkt att göra en god fisksoppa med fisk och skaldjur samt saffran. Jag kommer inte laga vegetariskt för de som föredrar det. Det  är jag inte bra på att laga.

 

 

 

 

 

 

Måndagen den 28 mars 2016 kl. 07:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Påskafton

 

Vi kunde äta vår påsklunch utomhus på påskafton i strålande sol och plus 12 grader varmt. Färskpotatis från Egypten, då blev jag misstänksam, men det  stod på påsen att den var tvättad i dricksvatten. Jag blev väldigt sjuk en gång i Egypten då jag fick shigella. Förmodligen var det grönsaker den gången som var sköljda i orent vatten. Potatisen skulle sjuda i en kvart. De var fantastiskt goda, nästan lika goda som färska svenska.

Vi hackade äggen och åt matjesillen med gräslök och skirat smör. En liten snaps blev det till sillen.

Jag kollade i mitt album Israel på hemsidan och påminde Mats om vår resa då vi gick på Golgata. Det är lätt att glömma varför vi firar påsk. Förr var det sorgemusik på Långfredagen ingen TV inga affärer öppna då jag var barn inget godis i påskägg. 

 

Mats på väg till Golgata och i bakgrunden klagomuren.

 

Vårbild från vår trädgård 

 

Söndagen den 27 mars 2016 kl. 16:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Skärtorsdag

 

Glad Påsk!

 

 

Nu tar jag katten och flyger till blåkulla

 

Huka er gubbar det flyger kärringar i luften

 

Torsdagen den 24 mars 2016 kl. 19:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012