Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 Min barndom

Jag är född i Sala och bodde i Möklinta 2 mil norr om Sala i ett hus som pappa byggde i slutet av 30-talet. Jag tycker att jag hade en väldigt fin barndom. Min mormor bodde hos oss och jag tyckte mycket om henne. Hon hade en vävstol och vävde handdukar och mattor och hjälpte mamma med olika sysslor. Vi födde upp höns och mamma såg till att vi hade självhushåll. Odlade potatis och grönsaker, frukt. Det bakades och konserverades och mamma sålde ägg och skötte äggkläcknings maskinen. Jag tyckte kycklingarna var så söta. Pappa var förman i sågen och basade över 40 gubbar. Jag fick inte leka i sågen och åka på trallor, men det gjorde jag och grannpojken från bondgården i alla fall på söndagar för då sålde min pappa livförsäkringar och radioapparater. På somrarna tvättades mattar vid bryggan vid sjön och ån. Vi hade även tvättstuga i källaren och mangel.

Fredagar badade vi ett modernt badrum i sågen.  

 

 

Vi flyttade då jag var 7 år till Stockholm. Jag började i första klass i Enskedefältets skola

Mina syskon var äldre än jag.  Varje sommarlov tillbringade jag i Möklinta där min äldre bror bodde kvar med sin familj. Släktingar hade en bondgård där jag helst ville vara på somrarna. Då fick jag ta med mig min brors Collie som hette Sacko.

Belly och jag .

 

 

Mitt första hem

 

Flytten till Stockholm

Jag minns att jag var väldigt ledsen då vi flyttade. Allt var så nytt och jag kände ingen. Jag fick åka spårvagn till  Enskedefältets folkskola. Jag hade aldrig sett en spårvagn och skolgården kryllade av barn. Jag hade aldrig sett så många barn på en gång. När jag öppnade munnen talade jag bred västmanländska. Givetvis blev jag retad för min dialekt. Jag hade ju varit mycket med min mormor som kom från Nås i Dalarna.  Jag vågade knappt prata med någon. Jag blev tyst. Min storasyster hade lärt mig läsa innan jag böjade skolan.  Då blev jag kallad mallgroda. Jag fick en kompis i huset jag där bodde. Jag fick fler kompisar för husen vi bodde i var nybyggda och allt fler barn flyttade in på Bjulevägen. Snart pratade jag stockholmska och ingen retades längre. 

Stureby skola var inte klar då vi skulle börja i andra klass så vi fick åka buss till Katarina södra skola. Pappa jobbade som sågverksinspektor på Lundqvist och Lindroth på Götgatan som låg i gropen där sedan skatteskrapan byggdes.

 

Jag sitter i andra raden mitten till vänster

Jag tyckte det var tråkigt i skolan. I tredje klass och fjärde klass klass fick jag ta hand  om roliga timmen. Då fick jag använda min fantasi.  Eftersom jag var ett ganska ensamt barn de första 7 åren fick jag hitta på egna lekar. Det var 10 år mellan mig och storasystern och ännu större åldersskillnad mellen min bror och äldsta systern. När jag var 15 år flyttade vi till Lidingö, men jag konfirmerades i Enskede gamla kyrka med mina skolkamrater. Jag började på Stockholms stads handelsskola.  Jag fick jobb i guldsmedsbranschen när jag sexton eller sjutton år och stormtrivdes. Jag fick internutbidning fick plugga engelska hos en expert där även regeringsmedlemmar gick i lära. Jag hade ju läst engelska i skolan, men nu lärde hag mig mer och fick ett bra uttal. Först jobbade jag i en juvelerarbutik på Norrlandsgatan. Hos hovjuvelerare Franz Holm fick jag branschkunskap och försäljningsteknik. Jag fick jobb hos hovjuvelerare Hugo Strömdahl.

 

 

 

När jag var 17 år mötte jag min stora kärlek Kurt. Min väninna Anita och jag reste till Travemünde och tog in privat hos en trevlig dam i en villa  "rum och frukost. Anita träffade en kille, men jag hade solat för mycket. Hennes son kom hem till helgen. Han pluggade till kapten i Lübeck. Tante Carla hans mamma förklarade att jag inte varit ute på kvällarna och hon tyckte sonen skulle ta ut mig på restaurang och dansa.  Historien kommer att finnas på nya sidor på hemsidan

.

script>